Af Ritzau - 28/11-16 16:38

Domstole forlænger dyr adgangskontrol uden målbar grundDomstole forlænger dyr adgangskontrol uden målbar grund

Adgangskontrol i byretter har ingen målbar effekt på trygheden. Alligevel bliver forsøget forlænget.

storybild

Fem byretter er udstyret med adgangskontrol med metaldetektorer og vagtpersonale som en forsøgsordning. En af retterne er Københavns Byret. Arkivfoto. (Billede: Free/Per Johansen)

I knap halvandet år har fem byretter postet millioner af kroner ud på en forsøgsordning med adgangskontrol. Nu har Domstolsstyrelsen efter en prøveperiode valgt at forlænge ordningen, selv om der ikke er bevis for, at kontrollen virker.

Som del af forsøget har styrelsen konstateret, at de ansatte i de fem byretter føler sig mere trygge, efter at der er etableret adgangskontrol. Men resultatet svarer til, hvad de ansatte i fem retter uden adgangskontrol føler.

- Vi er selvfølgelig glade for, at folk føler sig mere trygge, men vi har ikke kunnet bruge resultatet til at fastlægge, hvad vi videre skal gøre, siger domstolsstyrelsens chef på området, Inge de Neergaard, til styrelsens magasin, Retten Rundt.

- Den øgede tryghed kan skyldes andre faktorer som for eksempel det fokus, vi har haft på sikkerhed i retterne, eller at vi det seneste år har undervist alle medarbejderne i konflikthåndtering, siger Inge de Neergaard i magasinet.

Ifølge Retten Rundt koster forsøget med adgangskontrol 11-12 millioner skattekroner om året. Og de penge vil Domstolsstyrelsen nu trods de manglende sikre resultater blive ved med at spendere. Foreløbig til og med 2017.

Derudover vil styrelsen i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste foretage en risikovurdering af domstolsbygningernes sikkerhed.

Beslutningen er truffet i forbindelse med en evaluering at forsøget med adgangskontrol. Som led i evalueringen indgik blandt andet tryghedsundersøgelserne blandt medarbejderne i ti retter.

Forsøget med adgangskontrol i byretterne varierer en smule fra ret til ret. Alle steder skal besøgende igennem en metaldetektor som i en lufthavn. Nogle steder har taskegennemlysning som i lufthavne, andre tjekker tasker manuelt.

Forsøgsordningen blev indført, efter at en advokat blev dræbt i Fogedretten i København i 2014. Drabsmanden var en ældre mand, som var frustreret over den behandling, hans datter - efter hans opfattelse - havde fået i en samværssag.

Forsøget har været gennemført i byretterne i Aarhus, Aalborg, Glostrup, København og på Frederiksberg.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Voldsomme optagelser: Skilift går...
bt.dk
Boris Johnson: Sandsynligt at Putin...
bt.dk
Efter nervepirrende omsang: Blachmans...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx