Af - 29/10-16 21:22; Opdateret: 30/10-16 09:04

Marie langer ud efter TV 2 og ‘Knæk Cancer’: - Det er faktisk ikke for sjovMarie langer ud efter TV 2 og ‘Knæk Cancer’: - Det er faktisk ikke for sjov

TV 2 og ‘Knæk Cancer’ får nu kritik for at omdanne den skræmmende sygdom til ‘et stort tivoli’.

Bildstrecke im Grossformat »OPDATERING: TV2 har svaret igen på Marie Sloma Qvortrups kritik. Det kan du læse ved at klikke på linket i bunden af artiklen.

Traditionen tro har TV 2 i den seneste tid haft fokus på ‘Knæk Cancer’, hvilket er kulmineret i et stort indsamlingsshow på kanalen her til aften.

Formålet er at samle så mange penge ind som overhovedet muligt til forskning i at udrydde den sygdom, der hvert år slår suverænt flest danskere ihjel. Og det er naturligvis en god sag at støtte. Men det kan også blive for meget.

Her støtter 60 danske soldater en god sags tjeneste
Her støtter 60 danske soldater en god sags tjeneste

Journalisten Marie Sloma Qvortrup ved, hvordan det er at have cancer tæt inde på livet. For et halvt år siden mistede hun sin 66-årige far til sygdommen på bare seks uger fra diagnosen blev stillet. Og selv om hun er helt enig i, at ‘Knæk Cancer’ er et koncept i den gode sags tjeneste, hænger det hende efterhånden langt ud af halsen.

I et debatindlæg på Heartbeats.dk beskriver hun således, hvordan ‘Knæk Cancer’ for hende umiddelbart ligner et ‘win-win hele vejen rundt’. Men alligevel sidder hun med en underlig følelse, når hun ser med.

Forskere overraskes af kræft der smitter mellem arter
Forskere overraskes af kræft der smitter mellem arter

- Det er højt gearede værter, TV 2 har kørt i stilling. Med flot styling, lækkert tøj og ansigter i de rette folder, fører de danskerne gennem indslag efter indslag. Vi møder dem alle sammen. De professionelle, de frivillige, de pårørende og ikke mindst ofrene, som får at vide, at det er ‘godt kæmpet’ og ‘sejt gået’. Og mens værter dyster i ringridning på Puch Maxi, hotdogspisning eller andet pudseløjerligt gøgl det ene minut og interviewer ofre det næste, ja så hygger vi os med det. Vi føler os underholdt, og vi er sammen. Det fornemmer man klart, skriver hun og fortsætter:

- Og selv om pengene vælter ind, ja, så sidder jeg som efterladt til en kræftpatient, der ikke klarede den, tilbage med en underlig følelse af faktisk at blive en smule krænket. For det hele har mest af alt karakter af et stort tivoli. Et usmageligt miks af skaldede hoveder, reklame og overgearet underholdning sovset ind i en ejendommelig retorik, hvor cancer er en kamp, der kan vindes eller tabes. Det er det ikke. Der findes hverken vindere eller tabere, når det drejer sig om livstruende sygdomme. Der er dem, der dør og dem, der overlever. Og min far var alt andet end en taber.

7-årig dreng hjalp kræftramte børn: Så skete det ubærlige
7-årig dreng hjalp kræftramte børn: Så skete det ubærlige

Derfor slutter Marie Sloma Qvortrup af med en lille bøn til TV 2:

- Kære TV 2. Kunne man ikke forestille sig, at I kunne skrue bare en anelse ned for charmen? I respekt for de syge, de døde og deres efterladte i sorg. Det er faktisk ikke for sjov.

Ny behandling kan dræbe brystkræft superhurtigt
Ny behandling kan dræbe brystkræft superhurtigtTV2 har svaret igen på Marie Sloma Qvortrups kritik. Det kan du læse her.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx