Af Ritzau - 07/04-16 18:21

Fjernvarmebranche frygter bureaukrati og højere priser med ny aftaleFjernvarmebranche frygter bureaukrati og højere priser med ny aftale

Aftale, der skal give lavere varmeregninger, kan ende med at få modsatte effekt, advarer brancheorganisation

storybild

Varmeregningen skulle gerne blive mindre efter ny politisk aftale. Men brancheorganisationen Dansk Fjernvarme advarer om, at bureaukrati kan ødelægge planen. (Billede: Free/Colourbox)

En forventet besparelse på 300-400 kroner på en husstands årlige fjernvarmeregning, kan i stedet ende med en højere varmeregning, hvis politikerne ikke tænker sig godt om.

Sådan lyder advarslen fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, der frygter, at en ny politisk aftale om effektivisering i fjernvarmesektoren vil medføre mere bureaukrati og dermed gøre det dyrere at være fjernvarmekunde.

Aftalen skal ellers føre til en besparelse på 500 millioner kroner i 2020, hvilket ifølge klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) vil gøre det billigere at varme boligen op med fjernvarme.

- Vi er bekymrede for, at der bliver rullet en regulering ud, der vil pålægge fjernvarmen endnu større administrative byrder og dermed endnu større omkostninger end det, man potentielt kan effektiviserefor, siger direktør Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Han henviser til erfaringer fra vandsektoren, hvor det ifølge Dansk Fjernvarme kostede 80 øre i administration af spare 70 øre.

- De eneste, der bliver glade for det, er alle de økonomer, jurister og revisorer, der skal ansættes for at holde øje med regnskaberne og driften, siger Kim Mortensen.

I dag må fjernvarmeselskaberne kun opkræve de omkostninger, der er til at producere varmen. Det sikrer ifølge Dansk Fjernvarme forbrugerne mod for høje priser.

Ifølge klima- og energiministeren betyder det imidlertid også, at selskaberne kan sende omkostningerne videre til forbrugerne, uanset hvor effektive selskaberne selv er.

De regler bliver lavet om, så der sættes et loft over omkostningerne, og samtidig skal de enkelte fjernvarmeselskaber måles op imod hinanden.

- Vi har en kæmpe interesse i at producere billigere varme, for det forbedrer vores konkurrenceevne over for individuel opvarmning, siger Kim Mortensen.

Spørgsmål: Vil det ligefrem kunne føre til en højere varmeregning?

- Det kan man sagtens risikere.

- Hvis man skal til at ansætte en masse administrative medarbejdere, kan det godt risikere at omkostningerne overstiger det, der potentielt lægges op til, at man skal spare. Det vil betyde højere omkostninger for forbrugerne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vidne i retten: Peter Madsen drømte...
bt.dk
Landsholdsspiller vil ikke stoppe med...
bt.dk
BTs Formel 1-korrespondent: Så mange...
bt.dk
Danskere søges til at teste buttplugs...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx