Af - 08/09-16 11:41; Opdateret: 08/09-16 11:51

Danskere frygter det kedelige liv: Fylder hverdagen med vild actionDanskere frygter det kedelige liv: Fylder hverdagen med vild action

Flere frygter en rutinepræget hverdag og forsøger med ekstremsport at sætte lidt gang i tilværelsen. Det er her, vi mærker, at vi lever, lyder det fra ekspert.

storybild

Et stigende antal danskere lever ved siden af deres stillesiddende kontorjob og huslige pligter som 'adrenalin junkies'.

De fylder hverdagen med action og ekstremsport i håb om at finde en mening med livet, som i deres optik er præget af rutine og hverdagstrummerum.

Sådan lyder udlægningen fra to eksperter inden for idrætspsykologi.

- Mange føler i dag, at de lever en indholdsfattig tilværelse, hvor de for at kunne mærke sig selv - og mærke, at de lever - søger disse ekstremer, lyder det fra Kim Dietrichsen, kandidat i idræt og master i sportspsykologi.

Svensker sætter ny Ironman-rekord i København
Svensker sætter ny Ironman-rekord i København

Han understreger, at det - udover på det følelsesmæssige plan - i høj grad også handler om behovet for anerkendelse og for at skille sig ud fra mængden.

- For at sige det lidt karikeret, så laver alle en Ironman i dag. Det giver som såden ikke noget på CV’et, og derfor skal man gøre noget ekstra for at udmærke sig. Vi er så at sige vores egen historie: Den historie vi fortæller om os selv, er den historie, der definerer os som mennesker, siger han.

Jernmænd og -kvinder in spe springer i vandet inden de 3,8 kilometer svømning ved KMD Ironman Copenhagen 2014.

Christian Madsen, sportspsykolog og løbetræner, er enig i, at danskerne de senere år er blevet mere optaget af det ekstreme og actionfyldte:

- Der er en klar tendens til at ville udforske sine grænser og i mere ekstreme discipliner. For ganske få år siden var det kun ‘elite-triathleter’ og nogle meget få nørdede super-motionister, der kastede sig ud i en Ironman. I dag lader det til at være helt almindelige motionister, der kaster sig ud i det kæmpeprojekt, det er, siger han.

Én af de mange danskere, for hvem det er nødvendigt at spæde hverdagen op med action, er 40-årige Michael Christensen fra Aarhus.

40-årige Michael Christensen, som til daglig arbejder som politimand i København.

Han er én blandt flere tusinder, der hvert år deltager i det ekstreme forhindringsløb ‘Nordic Race’, som tvinger sine deltagere gennem mudder, klaustrofobiske rør og forhindringer med strøm i.

- Selvom det var grænseoverskridende til at starte med, er det er en helt ny verden, siger Michael Christensen og fortæller, hvordan han efter en årrække med triatlon begyndte at kede sig.

- Jeg prøvede pludselig det her, og det var virkelig fedt. Man kravler under og over forhindringer i masser af mudder, svømmer og løfter tunge ting. Og nu er der også kommet forhindringer med strøm i, og det synes jeg virkelig er fedt, siger Michael, som forklarer, at ekstremløb - samt andre former for ekstremsport - hele tiden er med til at afprøve ens grænser, hvilket er det element, han elsker.

Michael Christensen dyrker nu ekstremløb på et så højt plan, at han om halvanden måned skal til verdensmesterskaberne i forhindringsløb i Canada.

- For mig er det blevet en hobby. Det er næsten en livsstil for mig nu.

Vildere, højere og farligere

For ægte ‘adrenalin junkies’ som for eksempel Michael Christensen kan det stort set ikke blive ekstremt nok. Det understreger Kim Dietrichsen, som siger, at grænsen for, hvornår noget er ekstremt nok, ligger langt ude i horisonten.

Hans krop er helt unik - løber 500 km uden at stoppe
Hans krop er helt unik - løber 500 km uden at stoppe

- Selvom der findes et stort udbud af ekstreme løb og sportsgrene i dag, er vi er langt fra dér, hvor menneskets fysiske grænse er nået, siger han og svarer på, om der overhovedet kommer en grænse for, hvor vildt det kan blive:

- Nej, det tror jeg ikke. Mennesket vil altid forsøge at sætte barren højere og rykke de ekstreme grænser for, hvad der er muligt, lyder det fra Kim Dietrichsen.

49-årige Hans Henrik Heming, løbsdirektør i CHP:Triathlon, er enig. Han har set flere faste triatleter skifte genre, da de 3,8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og 42 kilometer løb åbenbart ikke var hårde, ekstreme eller vilde nok.

Et nyt ekstremt løb foregår i Norge og hedder 'The Norseman Xtreme Triathlon'. Afstanden i vand og på land er de samme som ved en almindelig Ironman, men forskellen er, at man svømmer i mørke i en åben fjord og cykler og løber op ad bjerge.

- For et par år siden var det ekstremt nok bare at kombinere de tre sportsgrene, men nu skal det være ektremt med ekstremt på. Der defineres hele tiden nye formater, og det er det nye sort, siger han og referer til et særligt løb i Norge, som har trukket mange tidligere triatleter til sig:

- Det hedder The Norseman Xtreme Triathlon, hvor man i mørke bliver smidt ud midt i en fjord, skal svømme ind, cykle op af bjerget og herefter løbe og ad bjerget igen. Det er sådan noget, du skal lave, hvis du skal være tough (barsk, red.).

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx