28/04-14 06:17

EL fylder 25: Vi har overtaget SF's opgave mener stifterEL fylder 25: Vi har overtaget SF's opgave mener stifter

Enhedslisten, som fylder 25 år, skal presse Socialdemokratiet til venstre, mener stifteren Keld Albrechtsen.

storybild

Keld Albrechtsen på besøg hos Rødovre Gymnasium i 1999. (Billede: Polfoto/arkivfoto)

Enhedslisten skal gå på to ben.

Venstrefløjspartiet, som mandag fylder 25 år, skal såvel støtte folkelige protester som presse Socialdemokratiet længere til venstre. Liste Ø har nemlig overtaget SF's klassiske opgave, fordi SF nu blot vil i regering.

Johannes partifæller vil overdøve Thorning
Johannes partifæller vil overdøve Thorning

Det siger Keld Albrechtsen, der i 1989 som VS'er var med til at stifte Enhedslisten. VS, SAP og DKP præsenterede et fælles valggrundlag som Enhedslisten. Efter en svær start som "De forende dødsboer" støttes partiet nu af godt 10 procent af vælgerne.

- Enhedslisten har fået en udvidet opgave. Man skal støtte lærernes modstand mod folkeskolereformen. Det er afgørende for Enhedslisten at knytte sig til de sociale bevægelser. Samtidig har man overtaget SF's klassiske position, siger Keld Albrechtsen.

- Vi skal være det parti, som trækker Socialdemokratiet i venstrefløjens retning. SF har taget den position, at man vil være regeringsparti. Det var jo ikke Aksel Larsen (SF-stifter) og Gert Petersens (tidligere SF-formand) linje.

Ifølge Keld Albrechtsen er det stort set lykkedes partiet at sløjfe skellet mellem VS'ere, DKP'ere, SAP'ere, KAP'ere og andre partier.

Skipper: Øget lighed er ikke et ultimativt krav – det er en præmis
Skipper: Øget lighed er ikke et ultimativt krav – det er en præmis

- De gamle grupperinger er ikke helt forsvundet i Enhedslisten. Men hovedparten er almindelige partimedlemmer. De følger reglerne fra dengang om, at det skal være en organisation, der skulle overvinde stridigheder. De frygtelige fraktionskampe fra VS er ikke genopblusset, siger han.

Nogle aktivister vil med larmende fløjter stoppe statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tale 1. maj i Fælledparken. En dårlig idé og Enhedslisten skal sørge for at afluse udemokratiske partifæller, mener Keld Albrechtsen.

- Det er før lykkedes os at få bragt autonome grupper under kontrol. Hvis folk optræder udemokratisk, så skal de ikke være i Enhedslisten. Men det er en svær balance, for der ligger også en demokratisk modningsfunktion, mener han.

LÆS OGSÅ: Meningsmåling: Blå blok står til knusende valgsejr

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stærkt! Dansk succesduo spiller sig...
bt.dk
Remee er ikke imponeret over Sanne:...
bt.dk
Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
Real Madrid-stjerner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx