Af - 08/09-14 23:06; Opdateret: 09/09-14 09:24

DR var klar til at aflyse EurovisionDR var klar til at aflyse Eurovision

Allerede i januar foreslog DRs økonomidirektør at aflyse Eurovision-showet i Danmark, viser fortroligt referat.

storybild

Nøglerne til Eurovision 2014 i København overrækkes til Københavns overborgmester Frank Jensen til højre og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen af en repræsentant for Malmø Kommune, da København mandag den 20. januar i Industriens Hus i København officielt overtog den europæiske Melodi Grand Prix-stafet fra Malmø. (Billede: Polfoto)

Eurovision-showet i København, hvor Østrigs skæggede dame vandt foran 200 millioner seere, var tæt på at blive aflyst.

DR var nemlig klar til at trække stikket for showet, som de helt fra starten mente var “underbudgetteret” fra Wonderful Copenhagens side.

Enige eksperter: Dårlig selskabsledelse i Eurovision-selskab
Enige eksperter: Dårlig selskabsledelse i Eurovision-selskab

Det viser et referat fra et fortroligt præsidiemøde fra den 15. januar, hvor DRs økonomidirektør Martin Præstegaard også fortalte, at “i worst case må Danmark springe sin tur over.”

Metroxpress har fået adgang til de fortrolige referater fra præsidiet under Eurovision, der bestod af ledelsen i Wonderful Copenhagen, DRs generaldirektør og økonomidirektør samt overborgmester Frank Jensen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.

Woco: Kender intet til Hæstorps tal
Woco: Kender intet til Hæstorps tal

Overborgmester Frank Jensen kendte altså alt til DR's advarsel om, Eurovision var i fare for at blive aflyst, fordi det var underbudgetteret fra start.

Men den besked kom hverken videre til Borgerrepræsentationen eller økonomiudvalget i Københavns Kommune, der i alt har måtte betale over 23 millioner kroner.

Tidligere SAS-direktør skal rydde op efter Eurovision-skandale
Tidligere SAS-direktør skal rydde op efter Eurovision-skandale

Det fortæller Venstre og De Konservative, der nu vil bede Statsforvaltningen om at undersøge overborgmesteren.

”Alle alarmklokker burde ringe her, og de burde have skåret ind til benet i januar, men i stedet for har Frank Jensen bare ladet det løbe løbsk, og nu løber han fra sit ansvar,” siger Venstres Jens-Kristian Lütken til metroxpress.

Wonderful Copenhagen vælger ny midlertidig formand
Wonderful Copenhagen vælger ny midlertidig formand

Frank Jensen, der ikke var personligt til stede til præsidiemødet i januar, mener, at alt relevant har været lagt frem, da kommunen bevilgede ekstra 8,7 millioner måneden efter.

”Både Borgerrepræsentationen og økonomiudvalget fik besked om, at et ekstra tilskud var en forudsætning for, at Eurovision kunne gennemføres som planlagt,” skriver han i en e-mail til metroxpress.

Eurovision: Top-politiker dækkede over stort million-underskud
Eurovision: Top-politiker dækkede over stort million-underskud

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen delte heller ikke DRs advarsel, lyder kritikken fra flere regionspolitikere.

”Alt tyder på, at vi politikere i regionen hele vejen er blevet holdt uvidende af regionsborgmesteren. Det er stærkt kritisabelt,” siger Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth.

Ministerium ser på million-tilskud til Eurovision
Ministerium ser på million-tilskud til Eurovision

Region Hovedstaden hænger nu på en samlet regning på omkring 60 millioner kroner efter det store budgetkaos bag Eurovision.

”Det der forarger mig mest, er at flere øjensynligt har vidst, at der fra første færd var tale om en underbudgettering. Vi har aldrig fået en brik at vide om DR’s advarsel på det felt. Vi har støttet med bind for øjnene. Vi kendte ikke til DR’s advarsel – og slet ikke den risiko, vi koblede os på,” siger De Radikales Charlotte Fischer.

Eurovision-underskud kan ramme turismen
Eurovision-underskud kan ramme turismen

Region Hovedstaden oplyser, at Sophie Hæstorp Andersen ikke deltog personligt i mødet i præsidiet i januar. Det gjorde regionsdirektør Hjalte Aaberg, der oplyser i en e-mail, at han ikke ønsker at referere fra lukkede møder.

Kritikken af Frank Jensen og særligt Sophie Hæstorp Andersen er dog velbegrundet, vurderer Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet.

"Det er faktisk omfattet af regionrådsformandens pligter at give rigtig og fyldestgørende information og at de andre politikere får alle relevante oplysninger. Overholder en borgmester eller regionsrådsfomand ikke dette, så kan det ende som en sag hos Statsforvaltningen,” siger Sten Bønsing.

Wonderful Copenhagen vælger ny midlertidig formand
Wonderful Copenhagen vælger ny midlertidig formand

Politikerne måtte måneden efter det fortrolige referat, som metroxpress har fået adgang til, spytte 13 millioner ekstra i showet, men i april var den gal igen.

På et præsidiemøde den 7. april måtte DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn tale med store bogstaver og konstaterede, at “situationen er kritisk i forhold til gennemførelse”.

Eurovision-selskab betaler tårnhøje renter til DR
Eurovision-selskab betaler tårnhøje renter til DR

Knap fire måneder senere indrømmede Wonderful Copenhagen så, at underskuddet efter Eurovision var endt på 58 millioner kroner.

Hverken DR eller Wonderful Copenhagen ønsker at kommentere, hvad der er sket på lukkede møder som præsidiemøder. 

LÆS OGSÅ: Ekspert: DR bryder loven med lån

LÆS OGSÅ: Eurovision: Wonderful Copenhagen skylder DR millioner

LÆS OGSÅ: DR kræver strafrenter af Eurovision-selskab

LÆS OGSÅ: Formand trækker sig efter Eurovision-underskud

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Alternativet-medlem sammenligner...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx