Af - 18/06-15 07:48

Helle Thorning: - Jeg ville køre et hotelHelle Thorning: - Jeg ville køre et hotel

Danmarks statsminister havde som barn mange drømme. Eller rettere mange ting hun flygtigt tænkte på at blive senere i livet. Én af dem var at være manager for et stort hotel.

storybild

(Billede: Tegning af Peter Heydenreich )

Som barn voksede Helle Thorning-Schmidt op med sin far, mor og søskende i københavnerforstaden Ishøj. Forældrene elskede at rejse, og familien var derfor ofte af sted på eventyr både inden- og uden for landets grænser.

- Vi tog tit på campingture, men jeg kan huske en særlig gang, hvor vi var af sted og boede på et hotel. Det gjorde stort indtryk på mig, og jeg kan huske, hvordan jeg tænkte, at det kunne være sjovt en dag at køre et hotel, fortæller Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt til metroxpress.

Johanne Schmidt-Nielsen: - Jeg ville for alt i verden være eventyrforfatter
Johanne Schmidt-Nielsen: - Jeg ville for alt i verden være eventyrforfatter

Kristian Thulesen Dahl: - Jeg ville køre den store brandbil
Kristian Thulesen Dahl: - Jeg ville køre den store brandbil


På det tidspunkt var Helle ikke mere end otte eller ni år gammel, men mødet med servicefagets altoverskyggende højborg, hotellet, satte alligevel sine tydelige spor:

- Jeg tror, at jeg blev fascineret af det her med at ordne en masse ting og være den, der sørgede for, at der var styr på sagerne, siger hun og fortæller samtidig, at det med at have styr på sagerne altid har været et mantra for hende.

Hoteldrømmen var dog ikke noget, der fulgte hende over en længere periode. Det var snarere en fascination, som efter noget tid blev erstattet af en ny.

Altid at holde et åbent sind og sørge for at holde en vifte af muligheder åben, var noget, Helle havde lært af sin far, og derfor blev hoteldrømmen overskygget af hendes passion for sang, dans og musik.

- Jeg brugte virkelig meget af min barndom på at synge og danse. Jeg gik blandt andet til jazzballet og sang i kor, og der var en overgang, hvor jeg håbede og måske også troede på, at jeg skulle være professionel sanger, fortæller Helle Thorning-Schmidt, inden hun selv afslører, hvor længe den drøm varede:

- Men selvom jeg var en habil sanger dengang, blev jeg ret hurtigt realistisk omkring, at det nok ikke kom til at gå, siger hun og griner.

De flygtige barnetanker om fremtiden og passionen for sine hobbyer fyldte meget for den unge pige, men kom aldrig i vejen for hendes ukuelige engagement i skolen.

Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood
Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood


- Jeg har altid levet meget i nuet og taget en dag ad gangen. Alligevel har jeg altid vidst, at jeg skulle have et arbejde, gøre mig umage i skolen, på universitetet og have en uddannelse, siger S-formanden, som - udover fra start af at kende den disciplinerede vej gennem skolesystemet - aldrig har haft en decideret karriereplan.

- Jeg tror ret tidligt, jeg lærte, at jo flere muligheder man har, jo mere bestemmer man også over sin egen eksistens. Det har nok været instinktivt vigtigt for mig som barn, siger hun og fortæller, hvordan hun allerede i 12-13-årsalderen fandt ud af vigtigheden i at gøre sig umage og skille sig ud, så hun kunne tilhøre gruppen af de bedste.

Da Helle var barn, var der nemlig noget, der hed udvidet og grundkursus i skolen. Fra 8. klasse blev børnene opdelt, og de dygtigste kom i en gruppe for sig, hvor kravene til dem var højere og udbyttet af undervisningen det samme. Allerede år forinden havde den unge pige fornemmelsen af, hvad det ville betyde, hvis hun kom med på det udvidede kursus:

- Allerede der i 5., 6., 7. klasse gik det op for et ungt barn, at hvis man skulle op i udvidet, skulle man tage ansvar og gøre sig lidt mere umage. På den måde var der mulighed for at komme i gymnasiet og senere få flere muligheder i livet, fortæller hun.

Anders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbne
Anders Samuelsen: - Min fars kærlighed til Borgen blev også min skæbne

Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø
Uffe Elbæk: - Jeg ved, hvordan jeg skal dø


I alt hvad Helle Thorning-Schmidt fortæller om sin barndom, er der et gennemgående tema: ansvar. Lige fra hun var helt lille, har hun taget det og gjort alt for at leve op til det. Hun siger selv, at hun ikke som sådan behøvede det, eftersom hun var den yngste i børneflokken:

- Jeg er lillesøster af tre søskende, så jeg har ikke haft specielt meget ansvar. Og jeg tror sådan set heller ikke, at det er fordi, jeg har kigget på mine større søskende, siger hun og afslutter:

- Så hvis der er en forbindelse med mig og hotellet, er det nok, at man tager ansvar for helheden, siger Helle Thorning-Schmidt.

Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget
Søren Pape: - Jeg kæmpede for at gå med i luciaoptoget

Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far
Pia Olsen Dyhr: - Jeg ville være kemiingeniør så jeg kunne redde min far

Helle Thorning-Schmidt var fra 1999-2004 medlem af Europaparlamentet. I 2005 blev hun den 8. februar ved valget valgt ind i Folketinget. Samme år, den 12. april, blev hun - som den første kvinde - valgt som Socialdemokraternes formand. Siden den 3. oktober 2011 har hun været Danmarks statsminister.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx