Af - 24/01-16 08:52

Så længe efter udløbsdatoen holder dine fødevarerSå længe efter udløbsdatoen holder dine fødevarer

Må man spise muggen ost? Hvor længe holder pasta efter udløbsdatoen? Få svaret her.

Bildstrecke im Grossformat »
Klik dig videre og få svaret. Som regel kan ost spises længe efter holdbarhedsdatoen. Også selvom der vokser mug på osten - det kan du bare skære fra, med mindre det er en blød ost. Bløde oste med mug på skal smides ud. Osten bliver ofte ligefrem bedre af lagringen. Hvis osteemballagen ikke kan lukkes helt, er det en god ide at lægge den i en lukket plastikpose. Muggent brød skal smides ud. Men hvis dit brød ikke er helt så gammelt, men bare ikke længere er frisk, får du her et nemt trick til at forny det: Skyl brødet under en kold hane et par sekunder, og varm derefter brødet i en 200 grader varm ovn i 10 minutter. Brødet bliver næsten som nyt. Disse produkter kan du godt være mindre septisk overfor, når de er gået over 'bedst før'-datoen. Pasta, mel og sukker kan nemlig være gode i flere år efter 'bedst før'-datoen. Sørg for lufttæt opbevaring. Hvis du endnu ikke har åbnet din mælk, og den er passeret udløbsdatoen, bør du tøve med at fodre skraldespanden med den. Mejeriprodukter som eksempelvis yoghurt holder nemlig ofte i flere uger, efter at datoen er passeret, så længe emballagen er uåbnet. Hvis du er i tvivl, kan du altid smage på mejeriproduktet, for du bliver ikke syg af at smage sur mælk - men vi kan godt blive enig om, at det er en grim smag at få i munden. Når rødt kød opbevares, bliver det mere og mere mørt. Men det bør smides ud, når det bliver gråbrunt, slimet, eller hvis det lugter surt. Udløbsdatoen på lyst kød bør du være meget opmærksom på, for det betyder oftest, at kødet ikke er godt at spise, efter datoen er passeret. Det er også derfor, at disse produkter er mærket med 'sidste anvendelsesdato'. Lyst kød kan for eksempelvis være kylling, hakket kød, kødpålæg, pølser og fersk fisk.

Klik dig gennem galleriet og få svar på, om din mad kan spises efter udløbsdatoen, og i så fald hvor lang tid. Der er nemlig stor forskel fra produkt til produkt.

De fleste har nok prøvet at finde en uåbnet vare i sit køleskab, som man havde glemt, at man havde købt. Men hvilke fødevarer må man spise, når de har overskredet udløbsdatoen?

Det har Videnskab.dk spurgt en række fødevareforskere om.

- Generelt kan man sige, at du ikke bliver syg af at spise mad, som har passeret udløbsdatoen, hvis der står 'bedst før' på emballagen. Men selvfølgelig er der en grænse et sted, siger seniorforsker Hanne Møller fra Østfoldsforskning, der er en forskningsvirksomhed i Oslo til Videnskab.dk


Se listen: Din supermarkeds-frugt kan være et halvt år gammel
Se listen: Din supermarkeds-frugt kan være et halvt år gammel

Men selvom det er svært at sige noget generelt om holdbarheden på mad, så er en sikker vej til frisk mad, at opbevare maden køligt nok. Derfor bør dit køleskab være mellem to og fire grader. Er det otte grader, bliver de fleste af dine kølevarer uspiselige før udløbsdatoen.

Klik dig gennem galleriet øverst i artiklen, hvor du får svar på, hvor længe de enkelte fødevarer er brugbare efter udløbsdatoen

UNDERSØGELSE: Sunde fødevarer kan gøre os tykkere
UNDERSØGELSE: Sunde fødevarer kan gøre os tykkere

LÆS OGSÅ: 36 ton overskudsmad deles ud til udsatte danskere

LÆS OGSÅ: Se listen: Din supermarkeds-frugt kan være et halvt år gammel

LÆS OGSÅ: Prisvinder: Denne butik har landets bedste frugt- og grønt-afdeling

LÆS OGSÅ: Afhængig af smeltet ost? Her er forklaringen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx