02/03-14 23:03

Thorning er i spil til EU-toppostThorning er i spil til EU-toppost

Centrale kilder udtrykker overfor Politiken, at statsministeren er "i spil" til at overtage en toppost i EU.

storybild

(Billede: Polfoto)

Centrale kilder herhjemme og i europæiske hovedstæder bekræfter over for Politiken mandag, at den danske regeringschef cirkulerer blandt de relativt få navne, der i kredsen af stats- og regeringschefer anses for at være gode bud til at overtage en af de tre ledige poster i toppen af EU.

Hun er »i spil«, som det udtrykkes. Kommissionsformand Jose Manuel Barroso, EU's rådspræsident Herman Van Rompuy og unionens udenrigschef Catherine Ashton skal alle skiftes ud til efteråret, hvor der også skal udpeges navne til en ny EU-kommission.

Processen med at udpege politikere til de tre topposter ventes for alvor at gå i gang efter valget til EU-parlamentet i slutningen af maj og løbe frem til juli. Siden i sommer har Helle Thorning-Schmidt officielt afvist at være kandidat til en EU-toppost.

Ifølge Politikens oplysninger er der ikke tale om, at den danske statsminister fører en kampagne svarende til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V), der i en periode på mere end et år havde et lille hold i Statsministeriet til at arbejde målrettet på at køre ham i stilling til posten som generalsekretær for Nato.

Processen er nu en anden, og beslutningen ventes truffet efter et intensivt forløb i de første sommermåneder. Men både herhjemme og i udlandet, også blandt stats- og regeringschefer, rangerer Helle Thorning-Schmidt som en, der er i spil.

I den danske regering er der gang i overvejelserne om, hvad konsekvensen vil være, hvis Helle Thorning-Schmidt til sommer får buddet og takker ja til at fortsætte på en af de ledige EU-poster.

Herunder om finansminister Bjarne Corydon (S) eller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skal tage over, skriver Politiken.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx