Af - 11/05-16 17:07; Opdateret: 11/05-16 18:07

Derfor kan du ikke længere komme til udpumpningDerfor kan du ikke længere komme til udpumpning

Studenterfesterne nærmer sig, men hvis de unge drikker sig fulde nok til en tur på sygehuset, skal de ikke regne med at blive sendt til udpumpning. Den metode bruges ikke længere.

Bildstrecke im Grossformat »

Traditionen med at man mister hele skyggen på studenterhuen, når man ryger til udpumpning, skal nok revurderes. For udpumpning er nemlig fortid på landets hospitaler.

Drinks, dans og glade dage. Når studenterne om lidt dimitterer, fester de igennem, og det kan ses på studenterhuen, som i takt med, at de fulde udskejelser udvikler sig, bliver mere og mere ramponeret.

Eksempelvis giver opkast et hak i studenterhuen, og ryger du til udpumpning, siger traditionen, at hele skyggen skal af. Men studenterne skal ikke længere regne med at miste skyggen. Udpumpning er nemlig fortid på landets hospitaler.

Det bekræfter ni af landets hospitaler, som metroxpress har talt med. Udpumpning har nemlig ingen effekt.

- Alkohol, piller og stoffer går meget hurtigt i blodet, så det giver ingen mening at udpumpe. Det hjælper simpelt hen ikke. Hvis man har spist noget meget giftigt, kan man inden for en time måske bruge udpumpning – men ellers ikke, siger Lars Juul, som er sygeplejerske på Hvidovre Hospitals Akutmodtagelse.

Danske unge i front:  Drikker alt for meget
Danske unge i front: Drikker alt for meget

I stedet for at sende folk til udpumpning bliver de lagt til observation, fortæller samtlige hospitaler, som metroxpress har været i kontakt med.

- Vi lægger elektroder på dem, så vi kan observere om hjertet slår, og om der er nok ilt i kroppen. Nogle er også så svært dehydrerede, at de får et drop, siger Jens Rasmussen, overlæge på Amager Hospitals Akutklinik.

Er den indlagte så påvirket, at bevidsthedsniveauet svarer til komatilstand, bliver vedkommende flyttet til intensiv. På det bevidsthedsniveau, er man nemlig refleksfri, hvilket eksempelvis kan betyde, at tungen falder tilbage i halsen, og lukker for luftvejene. Det kan betyde, at man bliver kvalt af sin egen tunge.

- Vi observerer dem tæt, og sender dem først hjem, når de er ved bevidsthed igen, fortæller Jens Rasmussen.

Udpumpning har ikke bare en ringe effekt. De fleste hospitaler har også afskaffet det, fordi ulemper overskygger fordelene.

Ved udpumpning får man et tykt rør ned gennem halsen og ned i maven, og det kan gøre skade på halsen. Røret giver også stor risiko for, at man kaster op og for, at opkastet ender i lungerne, hvilket kan give lungebetændelse.
Det siger Jens Rasmussen.

Patienter, der har indtaget meget alkohol, er ofte bevidsthedssvækkede og kan ikke samarbejde ved proceduren, hvilket også kan føre til, at proceduren mislykkedes og komplikationer opstår.

Og der er flere ulemper ved udpumpning:

Under udpumpningen skyller man ofte efter med lidt vand for at sikre sig, at man får suget alt med op, men det forværrer ofte situationen, for vandet hjælper stofferne til at blive optaget bedre i kroppen, forklarer Jens Rasmussen.

DR3 om nyt drukprogram: Det er ikke uforsvarligt
DR3 om nyt drukprogram: Det er ikke uforsvarligt

Man har tidligere brugt udpumpning, fordi man ifølge Jens Rasmussen ikke vidste bedre:


- Man har bare tænkt, at det var hensigtsmæssigt og logisk, at det ville hjælpe, hvis man sugede alt op fra mavesækken. Det har man troet, var den bedste hjælp, selvom det ikke var videnskabelig dokumenteret, men så er man altså blevet klogere, siger han.


Udpumpning bliver dog forsat brugt en sjælden gang imellem. Dog aldrig alene på grund af alkohol:

- Vi bruger kun udpumpning i de særlige situationer, hvor der for eksempel er tale om et selvmordsforsøg med medicin. Vi vurderer ud fra nogle bestemte tidsgrænser, om vi kan nå at få medicinen op igen. I så fald gennemfører vi udpumpning, siger Mille Morberg, overlæge, Akutafdelingen, Regionshospitalet Viborg til metroxpress.

Dette gælder også for de andre hospitaler, som metroxpress har været i kontakt med.

LÆS OGSÅ: 11 grunde til at du gerne må være fucked up i dine 20'ere

LÆS OGSÅ: Mor anholdt efter fest: Gav øl og pot til 12-årige

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skaberne bag 'Badehotellet': Derfor...
bt.dk
Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Stormy Daniels kæmpede med karrieren:...
bt.dk
Toyota stopper test af selvkørende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx