Af - 10/05-16 15:28

Derfor går Dansk Folkeparti tilbage i ny målingDerfor går Dansk Folkeparti tilbage i ny måling

Dansk Folkeparti står til den laveste vælgertilslutning siden valget, viser ny måling. Thulesen Dahl har mistet sit 'magic touch', lyder analysen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

storybild

Thulesen Dahl har mistet sit 'magic touch', lyder det fra politisk kommentator Henrik Qvortrup. (Billede: Scanpix)

Tilværelsen som støtteparti for Lars Løkke Rasmussens (V) et-parti-regering og sagen om misbrug af EU-midler til profilering af Dansk Folkeparti ser ud til at sende DF-vælgerne på vandring bort fra Kristian Thulesen Dahl og co.

I hvert fald går DF tilbage til blot 17,4 procent af stemmerne i en ny vælgermåling, som YouGov har foretaget for metroxpress. Det er den laveste vælgertilslutning, YouGov har målt partiet til siden maj 2013, hvor DF stod til 17,1 procent af stemmerne og meget langt fra de gyldne måneder før valget sidste år, hvor DF i flere målinger stod til over 24 procent af stemmerne.

DF vil betale halvdelen af EU's regning for Messerschmidt
DF vil betale halvdelen af EU's regning for Messerschmidt

Samtidig er vælgerloyaliteten – dvs. den andel vælgere, der stemte på DF ved det seneste valg og angiver at ville gøre det igen – i frit fald. I dag siger blot 64 procent af DF's vælgere fra valget i 2015, at de igen vil sætte deres kryds ved liste O. Det er den laveste vælgerloyalitet, som YouGov har målt DF til siden valget, og næsten 10 procentpoint lavere end den hidtidige bundrekord fra november sidste år, hvor vælgerloyaliteten var nede på 74,6 procent.

Dansk Folkeparti og og partiformand Kristian Thulesen Dahl har ganske enkelt mistet deres 'magic touch', og det er der flere årsager til, lyder analysen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Mette F.: Løkke og DF splitter Danmark
Mette F.: Løkke og DF splitter Danmark

- For det første bliver Dansk Folkeparti nu rimelig vis målt på samme skala som de såkaldt etablerede partier. DF er ikke længere en protestbevægelse, men bliver som de gamle partier målt på om de leverer, hvad de lover. For det andet – og måske endnu vigtigere - har de ikke længere patent på udlændingepolitikken. Venstre og ikke mindst Socialdemokraterne kommer med hardcore udmeldinger, der førhen var utænkelige, og det har fået inddæmmet DF-vælgerne, siger han og tilføjer, at V og S's hårde linje kan tvinge DF ud i en position, som bliver for 'skinger' for vælgerne.

Samtidig er det ifølge Qvortrup lykkedes Mette Frederiksen (S) at så tvivl om DF's fortælling om, at partiet er den lille mands beskytter. For eksempel har der været sagen kontanthjælpsloftet og boligsikringen til de ældre.

Mette F.: Indrejseforbud skal stoppe IS' fødekæde
Mette F.: Indrejseforbud skal stoppe IS' fødekæde

Dertil kommer hele sagen om misbrug af EU-midler, som ifølge Qvortruop har fjernet indtrykket af, at DF stod i et modsætningsforhold til pamper-politikere.

DF's vælger-sivning kan gøre livet temmelig besværligt for Løkke, bemærker Qvortrup:

- Løkke står over for at skulle lande en skatteaftale i efteråret, hvor Liberal Alliance kræver skattelettelser i toppen. Det er illusorisk at forestille sig, at Kristian Thulesen Dahl skulle gå med til en aftale om skattelettelser, når DF samtidig bliver presset i vælgermålingerne og på fortællingen om, at de er den lille mands beskytter. Så DF's problem kan meget hurtigt vise sig at blive Løkkes problem.

Løkke stoler på DF-støtte til aftalte skattelettelser
Løkke stoler på DF-støtte til aftalte skattelettelser

Også Socialdemokraterne har tabt momentum i denne måling og går tilbage fra 26,4 procent i april til nu 23,6 procent. Trods tilbagegangen fastholder rød blok grebet om nøglerne til Statsministeriet med et forspring på 89 mandater mod blå bloks 86.


Det siger de frafaldne DF-vælgere
I vælgermålingen har respondenterne mulighed for at begrunde, hvorfor de har skiftet parti. Her kan du læse fem tidligere DF-vælgeres bevæggrunde:

- Jeg er i den grad skuffet iver DF ift alle de løfter de kom med inden sidste valg (...). Det sidste skud fra bøssen var da i går, hvor Morten Messerschmidt rent faktisk står og lyver for åben skærm mht EU-midler, så jeg slet ikke kan tage hverken ham eller DF alvorligt mere.
Kvinde, skiftet til SF.

- De har været en stor skuffelse! Bl.a. kontanthjælp, boligsikring, og der er masser af migranter, som burde være sendt hjem!

Kvinde, skiftet til S

- De viger lidt fra et evt. regeringsansvar.
Mand, skiftet til S

- De er blevet et for slapt parti, har skuffet mig siden Pia forlod formandsposten.

Mand, skiftet til SF

- Stemte lidt i protest på DF. De har været useriøse siden.

Mand, skiftet til Kristendemokraterne.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Stjerneadvokat om udvikling i Kim...
bt.dk
Opsigtsvækkende vidneudsagn i retten:...
bt.dk
Filmede sit døende offer: Willy får...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx