Af Ritzau - 22/11-16 10:20

Røde Kors: Europa lader 60.000 mennesker rådne i lejreRøde Kors: Europa lader 60.000 mennesker rådne i lejre

Siden EU fik lukket grænse for flygtninge fra Tyrkiet, er vi blevet ligeglade med resten, mener Røde Kors.

storybild

Der er alt for megen snak og alt for lidt handling, når det gælder behandlingen af de flygtninge og emigranter, der hober sig op ved Europas grænser, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Dansk Røde Kors. (Billede: Scanpix/Erik Refner)

Når EU lader mange tusinde flygtninge hobe sig op i græske lejre, skyldes det, at Europa fortsat ikke er klar til at finde fælles løsninger på flygtningeproblemerne.

Det mener generalsekretær Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors.

- Omkring 60.000 flygtninge får lov at sidde og rådne op i Grækenland under elendige forhold, uden at det bliver undersøgt, om de har krav på beskyttelse eller skal sendes hjem, siger han.

Ifølge direktør José Carreira fra Easo, EU's asylstøttekontor, der skal hjælpe med at kontrollere tilstrømningen af flygtninge og migranter til Europa fra Tyrkiet, svigter Danmark og andre EU-lande.

De bidrager ikke med de lovede eksperter, som skal bruges til at hjælpe med vurderingen af nyankomne flygtninge og migranter for at sikre EU's ydre grænse, mener Easo ifølge Berlingske.

Danmark har i øjeblikket slet ingen eksperter i Grækenland. Det sker med henvisning til sikkerheden.

- Nu fik vi lukket grænsen til Tyrkiet, som i store træk har stoppet yderligere tilstrømning, og så virker det, som om vi er ligeglade med resten, siger Anders Ladekarl til Ritzau.

- Selv det at finde ud af, hvem der har behov for hjælp og få skilt emigranter i Grækenland fra asylansøgere, kan vi ikke finde midler til, siger han.

Han mener, der er alt for meget snak og alt for lidt handling.

- Derfor bliver folk også ved med at drukne i Middelhavet eller sidde fast i Grækenland eller kan potentielt myldre ind i Europa igen, hvis aftalen, man har lavet med Tyrkiet, ikke holder, siger Røde Kors-chefen.

Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, vil tage problemet op i Folketingets spørgetime tirsdag.

- Jeg synes, at regeringen skylder svar på, hvorfor al den snak om de ydre grænser tilsyneladende ikke fører til, at Danmark smøger ærmerne op og tager del i den fælles opgave, det er at håndtere Europas flygtninge, siger Morten Østergaard.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx