Af - 07/07-15 22:15

Danskere soler side om side med sælerDanskere soler side om side med sæler

Flere danskere oplever at ligge side om side med en sælunge, når danskerne soler på strandene. Det får i øjeblikket Naturstyrelsens telefoner til at kime.

Bildstrecke im Grossformat »
Hvis du ser en sælunge på stranden skal du... Lade den være! Her ses en 'strandet' sælunge, der for nyligt blev set ved Vadehavet. Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrels Også for din egen skyld, skal du lade sælungen være. Sæler er vilddyr, så hvis du forsøger at håndtere en sælunge, kan du risikere at blive bidt, og så er der risiko for infektion. Her ses en sælunge og dens mor, der for nyligt blev set ved Vadehavet. Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk. Læg dit håndklæde omkring 500 meter væk fra sælungen for at sikre sig, at du ikke skræmmer moren væk. Hvis du ligger for tæt på ungen tør moren ikke komme ind til sin unge på standen, og så bliver sælungen først rigtig forladt! Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk. Moren vil typisk komme tilbage til ungen efter et døgn, så hvis du vil være sikker på, at ungen ikke er forladt, kan du holde dig vågen i 24 timer for at tjekke, om der har været besøg fra moren. Ellers kan der være noget galt. Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk. - Som udgangspunkt skal du gå ud fra, at moren ligger ude i vandet og holder øje med ungen, siger Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk. Du kan også blive mødt at større sælunger på standen. Disse kan befinde sig på standen, fordi de enten leder efter mad, eller fordi de har fået indvoldsorm og lungeorm, og derfor lettere kan få vejret, hvis de ligger sig op på land. Nogle større sælunger lægger sig også op på standen for at ligge sig til at dø. I de tilfælde afliver Naturstyrelsen sælungen, når de finder den. Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk. Du skal kun reagere på en "strandet" sælunge, hvis ungen viser tydelig tegn på, at den lider nød. For eksempel hvis den er såret. Men hvis den hyler, er det et helt normalt tegn. Kilde: Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

Ligger dit strandtæppe pludselig ved siden af en lille sælunge? Så læs her, hvad du skal gøre.

Naturstyrelsens telefoner har være glødende de seneste uger. Flere bekymrede danskere ringer nemlig ind og beretter om, at de har fundet "forladte" sælunger på de danske strande.

For at få fred for de bekymrede strandgæster har Naturstyrelsen nu skrevet ud på deres hjemmeside og facebookside – for sælunger på standene er altså helt normalt.

Sælungen er ikke forladt, men det kan den hurtigt blive, hvis danskerne tror det:

Sælungen ligger og venter på sin mor, der er ude at finde mad. Vi råder folk til at lade sælungen være, for hvis der er meget færdsel omkring ungen, tør moren ikke komme tilbage til sin unge for at give den mad.
Det siger Skovfoged Henrik Lykke Sørensen, Naturstyrelsen i Blåvandshuk.

Syv meter lang pukkelhval strandet i Vestjylland
Syv meter lang pukkelhval strandet i Vestjylland

Den spættede sæl får unger sidst i juni og start juli, og især i år er der flere tilfælde af unger på standene, fordi der er kommet flere sæler i Danmark, fortæller Henrik Lykke Sørensen.

Folk synes, det er noget unaturligt noget, at der ligger sælunger på standen, men det er jo fordi, det er bymenneskerne, der kommer til landet og ikke forstår naturen.
Det siger Presse- og kommunikationschef Kenneth Bo Jørgensen fra Naturstyrelsen.

Kaskelothval er strandet ved Fanø
Kaskelothval er strandet ved Fanø

Normalt tager sælmoren ungen med til de reservater, der er tilegnet sæler, og hvor der i sælernes yngletid er forbud mod at mennesker opholder sig på standen.

Men det sker altså, at moren tager sin unge med til befærdet strande, hvilket Henrik Lykke Sørensen indrømmer ikke er særlig hensigtsmæssigt.

LÆS OGSÅ: Isbibliotek åbner på Antarktis

LÆS OGSÅ: TV: Se vild dødskamp mellem kæmpe-blæksprutte og sæl

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Panik på Wall Street - kurserne...
bt.dk
Psykiater: Hvis Peter Madsen bliver...
bt.dk
Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx