Af Videnskab.dk - 31/03-14 10:12

Derfor er mørk chokolade så godt for digDerfor er mørk chokolade så godt for dig

Mørk chokolade er godt for helbredet – nu mener forskerne at have fundet ud af hvorfor.

storybild

(Billede: Polfoto)

Kakao er ikke bare godt for ganen, men det ser også ud til at være godt for hjertet.

Forskellige studier har peget i retning af, at man kan sænke sit blodtryk og få en bedre fedtprofil i blodet, hvis man spiser mørk chokolade.

Desuden er godterne forbundet med en lavere risiko for hjertekarsygdomme.

Og nu tror et nyt team af kakaoforskere altså, at de er kommet nærmere en årsagsforklaring.

Det viser sig nemlig, at det ikke kun er mennesker, der elsker chokolade, det samme gør visse indbyggere i vores tarme. Det skriver Videnskab.dk.

De mæsker chokoladen i sig og forvandler nogle af kakaostofferne til forbindelser, der dæmper betændelse, der er farlig for hjertet, i kroppen.

Forskerne fra Louisiana State University har undersøgt kakaoens virkning ved at føre flere typer af chokoladepulver til en kunstig tarm, som de har lavet af en række forsøgsglas, der efterligner det menneskelige fordøjelsessystem.

Læs også: Synet af skønhed gør os ’høje’

I den kunstige tarm blev mange af stofferne i chokoladen nedbrudt, som de bliver i en almindelig tarm.

Til sidst sad forskerteamet tilbage med stoffer, som kroppen ikke selv er i stand til at fordøje. De blev så dumpet hos et hold normale tarmbakterier. Og det var altså her det skete.

Bifidobakterier og andre gode bakterier begyndte at gære stofferne, der var tilovers fra chokoladen. I denne proces dannede de mindre molekyler, som kan optages af kroppen.

Disse stoffer ser ud til at modvirke betændelsestilstande i kroppen, mener forskerne.

Læs også: Ginseng og safran kan krydre dit sexliv

Når disse forbindelser absorberes af kroppen, dæmper de betændelser i hjertevævet, hvormed de reducerer risikoen for sygdom på længere sigt, fastslår forsker John Finley i en pressemeddelelse. 

I forskningsrapportens sammenfatning står der imidlertid blot, at bakteriegæringen kan være en forklaring på nogle af de sundhedsfremmende egenskaber i kakao.

Så sidste konklusion er vel næppe draget, hverken om hvor sund chokoladen faktisk er, eller hvordan den virker i kroppen

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx