Unge sælger nøgenbilleder for likesUnge sælger nøgenbilleder for likes

Børn og unge poster grænseoverskridende billeder og tekster om sig selv og andre i jagten på likes. Den digitale anderkendelse for nogle til at gå for langt, advarer psykologer.

storybild

En dreng lover at sende nøgenbilleder af to teenagepiger, hvis han får 700 likes. En pige poster et billede af en buttet nøgen dreng sammen med en besked, hun har sendt til drengens mor, hvor hun hånende bebrejder moren, at drengen tager den slags billeder af sig selv.

Metroxpress har i flere måneder fulgt lukkede facebookgrupper for børn og unge med tusindvis af medlemmer. I grupperne er det ofte de opslag med mest grænseoverskridende indhold, der får hundredvis af likes, mens opslag, hvor børn siger fra overfor mobning og påpeger, at indholdet er over grænsen, ikke hitter.

Elise frygter at hun ikke kan få en kæreste: Alle har set mig nøgen
Elise frygter at hun ikke kan få en kæreste: Alle har set mig nøgen


Hos Facebookgruppen Fundamentum, som har 31.000 medlemmer, genkender administrator Christian Kaare Paaskesen fænomenet.

- Jeg har flere gange oplevet, at folk bruger explicitte billeder på deres opslag for at få ekstra likes og derved få deres opslag ud til flere, siger han og understreger, at gruppen tager kraftigt afstand fra krænkelser og har blokeret over 2.000 brugere for brud på reglerne.

Antallet af sager om deling af nøgenbilleder fordoblet
Antallet af sager om deling af nøgenbilleder fordoblet

Ifølge psykolog i Red Barnet Kuno Sørensen er det likes og opmærksomhed, der driver mange af de handlinger, der foregår på de sociale medier.

- Det giver en vis tilfredsstillelse at få likes og føle sig set af andre - som et slags adrenalinkick. Det er en konkurrence om at være særlig, speciel og finde på en ny vinkel på tingene.

Psykolog og daglig leder af Girltalk.dk, Anna Bjerre, oplever også, at mange er parate til at gå langt for at høste likes.

Nøgenfotos af danske kvinder er i høj kurs på nettet
Nøgenfotos af danske kvinder er i høj kurs på nettet

- Det handler i høj grad om, at det er den måde, man bliver vurderet på, så mange likes er ensbetydende med anerkendelse, siger Anna hun og fortsætter:

- Problemet opstår, når det bliver styrende for vores adfærd. Hvis vi kun føler os gode nok, når andre viser det gennem likes og kommer til at overskride vores egne grænser i jagten på mange likes.

Læs en 14-årigs drengs forklaring på, hvorfor han lovede at dele nøgenbilleder for likes til højre i artiklen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danske Spil: Her kommer årets første...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx