Af Ritzau - 07/10-16 13:06

Byret forbyder bog om tidligere PET-chefByret forbyder bog om tidligere PET-chef

PET har forlangt og fået et fogedforbud mod udgivelse af en bog om tidligere PET-chef Jakob Scharf.

storybild

Tidligere PET-chef Jakob Scharf der nu arbejder i sikkerhedsselskabet Certa sammen med Jakob Dreyer (Billede: Claus Bech)

Københavns Byret har fredag nedlagt fogedforbud mod en bog om Jakob Scharfs tid i spidsen for Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Bogen med titlen "Syv år for PET" skulle efter planen udkomme 17. oktober. Men med forbuddet er udgivelsen altså foreløbigt udskudt.

Hos forlaget People's Press udtrykker kreativ direktør Jakob Kvist overraskelse over afgørelsen.

- Jeg er meget vred og overrasket over, at man kan blive udsat for den slags censur i dette land, siger han.

Hos Politiets Efterretningstjeneste forklarer man, at ønsket om et fogedforbud bunder i frygt for, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger.

Endnu har PET ikke selv læst bogen. Så bekymringen bygger udelukkende på foromtaler fra blandt andet People's Press.

"Beskrivelsen af bogens indhold (...) giver det indtryk, at bogen kan indeholde fortrolige oplysninger, hvis offentliggørelse kan bringe personer i fare og skade PET's muligheder for at forebygge, efterforske og modvirke forbrydelser omfattet af straffelovens kapitel 12 og 13, herunder terrorisme", lyder det på tjenestens hjemmeside.

I den forbindelse påpeger PET, at man inden udgivelsen har bedt om lov til at læse manuskriptet for at sikre, at indholdet ikke er skadeligt.

"Er dette ikke tilfældet, har PET intet ønske om at forhindre bogens udgivelse. Forlaget har imidlertid ikke ønsket at give PET adgang til manuskriptet", skriver PET.

Det er særligt en formulering om, at Jakob Scharf i bogen "blotlægger PET-operationerne" og "portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler", som bekymrer.

People's Press har indtil videre fået trykt 5000 eksemplarer af bogen. En stor del af bøgerne er allerede sendt ud til forhandlerne.

Jakob Kvist oplyser, at man agter at overholde fogedforbuddet. Men at man vil forsøge at få landsretten til at omgøre afgørelsen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx