Af Jeppe Pedersen - 05/08-17 08:46

Politiker om prins Henrik: 'Send ham i kredsløb om jorden i en rumraket, hvis han vil det'Politiker om prins Henrik: 'Send ham i kredsløb om jorden i en rumraket, hvis han vil det'

Kritikken er haglet ned over prins Henrik, efter han torsdag meldte ud, at han ikke vil begraves sammen med Dronning Margrethe. Flere har kaldt på, at han skal afskrive sig sin apanage. Men nu får han en hjælpende hånd, og det er fra en uventet kant, der normalt ikke er glade for kongehuset.

storybild

Prins Henrik får hjælp fra Enhedslisten, der mener, at det er en voldsom hetz mod en mand, der er gået på pension. (Billede: Torben Christensen)

Enhedslistens Søren Søndergaard er normalt imod apanage til kongehusets medlemmer. Han mener dog, at det er en vanvittigt hetz mod en prins Henrik, der er gået på pension, og som et flertal i Folektinget på trods af pensionen, stadig har besluttet at give otte millioner i apanage til.

- Når man har givet Prins Henrik en forventning om, hvad han skal have i apanage, så må vi stå ved det, siger Søren Søndergaard til BT.

Han kommer samtidig med et kontroversielt forslag:

- Dem, der stemte for, at han skulle have apanage, burde betale hans apanage af egen lomme. Det vil være mærkeligt at tage apanagen fra ham nu, efter partierne har aftalt at give ham dem, siger han.

Én af kritikerne af Prins Henriks beslutning var Jim Lyngvild, der i en video på Facebook rasede og mente, at han burde frasige sin apanage.

- At man først siger, 'at jeg ikke vil fejre guldbryllup sammen med den kvinde, der har stået last og brast med mig et helt liv,' og at man ikke vil begraves sammen med hende. Så bliv skilt. Gå fra hende. Så frasig dig din apanage, dit gamle røvhul, skrev Jim Lyngvild.

Samtidig har kongehus-ekspert Søren Jacobsen udtalt til BT, at, hvis Prins Henrik er så utilfreds, burde han gøre som Alexandra og sige nej tak til apanage.

- Hvis han er så utilfreds med det hele, vil det rigtige være, at han sagde til Statsministeret, at han træder tilbage fra sin funktion som prins og frasiger sig sin apanage. Når han melder sig ud på den her måde, burde han gøre det, sagde han tidligere fredag til BT.

Søren Søndergaard og resten af Enhedslisten er generelt imod apanage til medlemmer af kongehuset, men han kan ikke forstå, hvorfor Danmark skal gå så meget op i, hvad prins Henrik gør.

- Prins Henrik må da fuldstændig selv bestemme, hvor han skal begraves. Han må da sendes i kredsløb rundt om jorden i en rumraket - det er måske det bedste forslag - så kunne han flyve rundt deroppe. Det er hans eget valg, siger Søren Søndergaard, der mener, at kongehuset er begyndt at blive en absurd facade:

- Hvis vi skal betale penge til folk, efter hvor de vil begraves, er vi langt ude på et overdrev. Vi betaler enorme summer for nogle latterlige symboler. Hvis han føler, at han er blevet dårligt behandlet og ikke gider Kongehuset, er det jo ren facade, hvis han skulle begraves i en dyr sarkofag i Roskilde Domkirke. Og hvis vi betaler ham for at opretholde den facade, så synes jeg, det siger meget om, hvor absurd kongedømmet er, siger Søren Søndergaard, der er bekymret for den unge generation i kongehuset:

- Slip dog de mennesker fri. Lad dog de fremtidige generationer have et liv. Jeg kan ikke holde ud at se, at de små børn skal gøres til genstand for de her diskussioner i kongehuset, siger Søndergaard.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Bror til fransk politihelt: Han...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx