Af - 06/09-15 22:52

Irakkommission kan åbne igenIrakkommission kan åbne igen

Mette Frederiksen efterlyser holdningsændring hos regeringen - ellers vil hun genåbne Irakkommissionen.

storybild

Arkivfoto Eneste punkt er valg af ny formand, hvor en enig hovedbestyrelse peger pΠMette Frederiksen. (Billede: Polfoto/Nissen Mads)

Irakkommissionens omtumlede historie kan få endnu et kapitel efter næste valg, skriver Politiken mandag.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, åbner for at genetablere kommissionsarbejdet, der blev nedlagt i forbindelse med Venstre-regeringens tiltrædelse.

- Hvis ikke regeringen ændrer holdning til Irakkommissionen, vil vi med stor sandsynlighed genåbne kommissionen, siger Mette Frederiksen til Politiken.

Hun kalder det »problematisk«, at statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke vil underkaste VK-regeringens omstridte krigsbeslutning en undersøgelse, og beskylder statsministeren for dårlig regeringsførelse.

Forsker: Holst modsiger Fogh om Irak-grundlag
Forsker: Holst modsiger Fogh om Irak-grundlag

Irakkommissionens arbejde var at undersøge grundlaget for Danmarks deltagelse i Irakkrigen. Kommissionsmedlemmerne har kritiseret lukningen og sagt, at ny, interessant viden var gravet frem. Efter lukningen er planen, at den nu forhenværende kommissionsformand, Michael Kistrup, tiltræder sit job som dommer i Østre Landsret 1. oktober.

Han forudser, at rigtig meget arbejde vil være gået tabt, når først kommissionen én gang er lukket. Selv om kommissionens dokumenter stadig eksisterer, vil det være et enormt arbejde at læse sig ind på emnet en gang til. Han tvivler på, om han selv har lyst til at påtage sig opgaven:

- Til den tid må man begynde forfra. Personalet er afskediget, og alt er ophørt. Så der skal skaffes personale på ny, og jeg ved ikke, om de samme kan udpeges. Det vil være en mærkelig situation, siger Michael Kistrup til Politiken.

Forsvarsminister: Begrundelse for Irak-krigen var forkert
Forsvarsminister: Begrundelse for Irak-krigen var forkert

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V), der stod for lukningen af Irakkommissionen. Han ligger for tiden i forhandlinger med Liberal Alliance, der kræver, at kommissionens dokumenter bliver lagt frem.

Liberal Alliances folketingsmedlem Mette Bock siger:

- Jeg har en klar forhåbning om og tiltro til, at vi finder en løsning på det. Liberal Alliance vil insistere på, at de dokumenter, der er indsamlet, skal gøres offentligt tilgængelige for pressen og den øvrige offentlighed.

Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) har ikke megen fidus til tanken om at genåbne kommissionen: »Det vil da være en ren farce, hvis først åbner kommissionen for så at lukke den og efterfølgende åbne en gang til«, siger han til Politiken.


LÆS OGSÅ: Martin Lidegaard afviser Irak-drilleri

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx