Af - 16/10-14 20:31

Så få køber musik på CD - men streaming på nettet tjener flere pengeSå få køber musik på CD - men streaming på nettet tjener flere penge

Forbrugerne i de nordiske lande er langt fremme, når det gælder om at streame musik. Og det glæder Koda, for så er der flere penge til folkene bag.

storybild

Lidt mere end hver tredje skandinav har købt en CD inden for det seneste år. (Billede: Polfoto)

CD'en er for længst blevet overhalet af internettet, når det handler om at anskaffe sig ny musik. Det viser en ny undersøgelse af musikforbruget i de fire skandinaviske lande.

Faktisk har 62 procent af indbyggerne over 14 år i Danmark, Norge, Sverige og Finland ikke købt en CD inden for det seneste år. I stedet streamer vi vores musik: Næsten otte ud af ti har danset, sunget eller bare trommet med foden til YouTube, Spotify, Wimp eller en af de andre internettjenester, der kan levere musik.

Her er playlisten der får dig til at præstere bedst
Her er playlisten der får dig til at præstere bedst

Og det glæder Koda, der repræsenterer rettighedshaverne.

- Den ulovlige fildeling er stort set væk inden for musikdelen, fordi de her streamingtjenester er blevet så brugervenlige, fortæller pressechef Nicolaj Hyltén-Cavallius.

Musik-streaming boomer
Musik-streaming boomer

Og selv om kun 20 procent af de adspurgte i undersøgelsen Nordic Digital Music Consumer Survey har betalt for at købe ny musik over nettet inden for det seneste år, tjener Koda stadig flere penge til sine medlemmer ad den vej. For selv om en stor del af den digitale musikstreaming finder sted via tjenester som YouTube og den version af Spotify, der er gratis for brugerne, giver det stadig penge i kassen hos Koda.

Afslørende liste: Her er sangene, som vi er mest flove over at elske
Afslørende liste: Her er sangene, som vi er mest flove over at elske

Organisationen har nemlig indgået aftaler med tjenesterne, der sikrer dem en del af de reklameindtægter, der betaler gildet.

- For fem år siden endte nærmest ingen af de penge hos komponisterne og musikerne, siger Nicolaj Hyltén-Cavallius.

Spotify hacket: Se om det påvirker dig
Spotify hacket: Se om det påvirker dig

Hos YouTube, der er klart den mest populære af streamingtjenesterne, er en række af videoerne dog lagt op af brugere, der ikke har rettigheder til musikken. Pressechef Nicolaj Hyltén-Cavallius vil dog ikke fortælle, om organisationen også får penge, når brugerne hører musik, som i princippet er lagt op ulovligt.

- Vi har lavet en aftale med tjenesterne, hvor det er en forudsætning, at vi ikke fortæller om detaljerne i aftalen. Men vi laver jo kun en aftale, hvis vi er tilfredse med det, siger han.

Band snyder Spotify: Scorer 100.000 kroner på lydløs musik
Band snyder Spotify: Scorer 100.000 kroner på lydløs musik

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede går verden rundt: Ærkefan...
bt.dk
Har du også fået en masse af disse...
bt.dk
Brandfolk vil være til stede hele...
bt.dk
OB er tæt på afklaring: Det bliver en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx