Af Ritzau - 09/12-16 20:36

Børn får skader af at bruge skærmeBørn får skader af at bruge skærme

Ifølge fagfolk skyldes en stigning i børn og unge, der søger en fysioterapeut, flere skærmskader.

storybild

Flere steder i landet bruger elever blandt andet computere i skolen. (Billede: Scanpix/Steffen Ortmann)

Småbørn og teenagere strømmer til behandling hos fysioterapeuter som aldrig før. De lider typisk af hovedpine og smerter i nakke og ryg.

Fagfolk fortæller, at problemerne i vidt omfang skyldes, at børnene i timevis hver eneste dag står og sidder med hovedet bøjet over tablets, bærbare computere og smartphones.

Dermed bliver muskler, sener og led i hals og nakke belastet for meget.

Det skriver Politiken lørdag.

På 10 år er antallet af børn og unge på 5 til 19 år, der bliver henvist til behandling hos en fysioterapeut, steget med 60 procent til næsten 30.000 personer sidste år.

De fordelte sig med 1726 børn mellem 5 og 9 år, 10.662 børn mellem 10 og 14 år samt 17.118 teenagere i aldersgruppen 15-19 år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er en ildevarslende udvikling. Vi ser nu, at børn kommer i behandling for lidelser og smerter, som tidligere var forbeholdt voksne, siger Tina Lambrecht, der er formand for Danske Fysioterapeuter, til Politiken.

- Vi har kun set toppen af isbjerget af de konsekvenser, som den stillesiddende adfærd foran skærmene får for børnene. Kun hver tiende pige og hver femte dreng i aldersgruppen 11 til 15 år bevæger sig nok.

Dårlig kropsholdning og smerter på grund af overdreven og forkert brug af skærme ses nu hos børn, der går i børnehave. Det fortæller kiropraktor Anja Aabech fra Kiropraktisk Klinik i Vanløse.

- Det er vores erfaring, at der kommer flere børn med dårlig holdning og nakkeproblemer på grund af for meget brug af pc'er og tablets, siger hun til Politiken.

- Der er også børn helt ned i førskolealderen, som har smerter i hoved, nakke eller ryg på grund af brug af skærme.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper endte med at være afhængig af...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Efterforskere: MH17 blev skudt ned af...
bt.dk
DMI: Så længe fortsætter varmebølgen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx