Af Ritzau - 09/12-16 20:36

Børn får skader af at bruge skærmeBørn får skader af at bruge skærme

Ifølge fagfolk skyldes en stigning i børn og unge, der søger en fysioterapeut, flere skærmskader.

storybild

Flere steder i landet bruger elever blandt andet computere i skolen. (Billede: Scanpix/Steffen Ortmann)

Småbørn og teenagere strømmer til behandling hos fysioterapeuter som aldrig før. De lider typisk af hovedpine og smerter i nakke og ryg.

Fagfolk fortæller, at problemerne i vidt omfang skyldes, at børnene i timevis hver eneste dag står og sidder med hovedet bøjet over tablets, bærbare computere og smartphones.

Dermed bliver muskler, sener og led i hals og nakke belastet for meget.

Det skriver Politiken lørdag.

På 10 år er antallet af børn og unge på 5 til 19 år, der bliver henvist til behandling hos en fysioterapeut, steget med 60 procent til næsten 30.000 personer sidste år.

De fordelte sig med 1726 børn mellem 5 og 9 år, 10.662 børn mellem 10 og 14 år samt 17.118 teenagere i aldersgruppen 15-19 år. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er en ildevarslende udvikling. Vi ser nu, at børn kommer i behandling for lidelser og smerter, som tidligere var forbeholdt voksne, siger Tina Lambrecht, der er formand for Danske Fysioterapeuter, til Politiken.

- Vi har kun set toppen af isbjerget af de konsekvenser, som den stillesiddende adfærd foran skærmene får for børnene. Kun hver tiende pige og hver femte dreng i aldersgruppen 11 til 15 år bevæger sig nok.

Dårlig kropsholdning og smerter på grund af overdreven og forkert brug af skærme ses nu hos børn, der går i børnehave. Det fortæller kiropraktor Anja Aabech fra Kiropraktisk Klinik i Vanløse.

- Det er vores erfaring, at der kommer flere børn med dårlig holdning og nakkeproblemer på grund af for meget brug af pc'er og tablets, siger hun til Politiken.

- Der er også børn helt ned i førskolealderen, som har smerter i hoved, nakke eller ryg på grund af brug af skærme.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx