Af - 30/05-14 14:46

Torsken forsvinder igen i alarmerende antalTorsken forsvinder igen i alarmerende antal

Den danske torsk er ved at dø ud igen i Østersøen og øst for Bornholm, og de få torsk, der er tilbage, er små og vokser usædvanligt langsomt.

storybild

Den danske torsk er ved at dø ud igen i Østersøen og øst for Bornholm, og de få torsk, der er tilbage, er små og vokser usædvanligt langsomt. (Billede: Polfoto)

Den danske torsk er på vej til at forsvinde, og ingen ved hvorfor.

Det fremgår af Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) årlige anbefalinger for fangster i Østersøen for 2015, som udkommer i dag.

- Danmark bør indføre de hidtil største nedskæringer i de samlede tilladte fangstmængder for torsk, lyder anbefalingerne i dag.

Så lidt torsk indeholder kendt luksustorskerogn
Så lidt torsk indeholder kendt luksustorskerogn

Indtil nu har det været rapporteret, at torskebestanden har haft et stærkt opsving, efter at have været næsten udslettet.

Men dette års analyse viser ifølge ICES, at tendensen er vendt, idet torsken faktisk er i en ringe tilstand, og at bestanden hovedsageligt består af usædvanligt små og langsomt voksende torsk.

Fræk fangst: Den her gemte sig i maven på en torsk
Fræk fangst: Den her gemte sig i maven på en torsk

I Oceana, organisationen til beskyttelse af verdenshavene, er man dybt bekymrede over situationen, og opfordrer beslutningstagere til at lytte opmærksomt til de videnskabelige anbefalinger.

- De nye foruroligende oplysninger er endnu et tegn på at torskebestanden har det ringe i Østersøen. Det er på tide at politikerne rundt om Østersøen og i EU vågner op, og begynder at handle for at vende denne udvikling og arbejde for et bedre havmiljø, siger Hanna Paulomäki, leder af Oceana’s Østersøkontor.

Sæler driller danske fiskere på vestkysten
Sæler driller danske fiskere på vestkysten


Østersøen indeholder ikke mange forskellige fiskearter, og torsken spiller ifølge ICES derfor en afgørende rolle i at opretholde havområdets balance.

Mystisk hval set ved dansk kyst
Mystisk hval set ved dansk kyst

- Forskere kan på nuværende tidspunkt ikke bestemme den nøjagtige årsag til torskens ringe status i Østersøen, og derfor er det afgørende, at beslutningstagerne er forsigtige, når de fastsætter fangstgrænserne”, advarer Magnus Eckeskog, fiskeripolisk medarbejder i Oceana.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet har klar besked til tre...
bt.dk
Hovedvej flyder med gylle: 'Der...
bt.dk
Demokraterne sagsøger Rusland, Trumps...
bt.dk
Han bragede FCM i sænk: Nu fortæller...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx