Af - 23/01-14 10:47; Opdateret: 23/01-14 11:22

Kommentator: 'Højere vindstyrke' kan få regeringen til at vakleKommentator: 'Højere vindstyrke' kan få regeringen til at vakle

Trods heftig kritik fra egne rækker vil regeringen lave Dong-aftale med investeringsbank. Men hvis kritikken rykker ind i regeringskontorerne, kan beslutningen måske blive udsat, mener analytiker.

storybild

Staten vil sælge knap en femtedel af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der angiveligt vil placere sin del af ejerskabet i skattely. Den afsløring har fået modstanden mod salget til at blusse op. (Billede: Polfoto/MX-montage)

Kritikken af statens delvise salg af Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er det seneste døgn taget gevaldigt til i styrke, men alligevel tyder alt på, at regeringen står fast på beslutningen.

Sådan lyder analysen fra DR's politiske analytiker Ask Rostrup, efter at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen som den seneste i en række socialdemokrater har taget bladet fra munden og udtrykt sin utilfredshed med aftalen, der skal tilføre den statslige energi-gigant otte milliarder kroner.

Nyrup imod regeringen: Dong-salg er en katastrofe
Nyrup imod regeringen: Dong-salg er en katastrofe

- Umiddelbart har jeg svært ved at se finansminister Bjarne Corydon foretage en retræte, for han har været meget afvisende over for kritikken og en meget standhaftig fortaler for aftalens lyksalighed, siger Rostrup til mx.dk.

- Men man kan ikke afvise, at det alligevel ender med, at man må udsætte og senere måske helt droppe aftalen, for der er skub i sagen – det er en vind, der tager til i styrke, og man kan ikke afvise, at vi når op i endnu højere vindstyrke, tilføjer han.

Corydon i brev til S-folk: Goldman Sachs tilbud er bedst
Corydon i brev til S-folk: Goldman Sachs tilbud er bedst

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti har kritiseret Finansministeriets aftale med Goldman Sachs, men det seneste døgn er det blevet tydeligt, at utilfredsheden også ulmer i regeringspartierne.

Flere socialdemokrater og SF'ere har udtrykt deres skepsis i kølvandet på, at DR i går afslørede, at Goldman Sachs angiveligt vil placere deres ejerskab af 19 procent af Dong i skattely.

'Tulle' til Helle: Genovervej salget af Dong
'Tulle' til Helle: Genovervej salget af Dong

Den mest prominente kritiker er den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen, men hans tidligere finansminister og nuværende formand for Folketinget Mogens Lykketoft har angiveligt også luftet sin bekymring på et møde, ligesom flere socialdemokratiske borgmestre offentligt har udtrykt modstand mod aftalen.

Også SF's folketingsvikar Karsten Hønge har åbent taget afstand fra aftalen, og det samme gælder ungdomspartiformændene Camilla Scwalbe fra Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Carl Valentin fra SF Ungdom.

V-borgmester kritiserer DONG-aftale
V-borgmester kritiserer DONG-aftale

- Der er et bredere pres på regeringen end i mange andre sager, men regeringen har sit flertal på plads. Kun hvis det i løbet af den næste uge frem mod godkendelsen af aftalen rykker ind i selve regeringsrækkerne – hvis ministre eller et helt regeringsparti i form af SF siger, at de pludselig ikke vil være med alligevel – kan man forestille sig, at aftalen kommer i fare, vurderer Ask Rostrup.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Hidtil bedste afsnit af 'Liberty':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx