Af Ritzau - 31/10-16 15:35

Kommentator: Partier presses af liberal valgtrusselKommentator: Partier presses af liberal valgtrussel

Partier forhandler finanslov med skarpladt pistol fra LA om valg, mener politisk kommentator Hans Engell.

storybild

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (th.) skal skynde sig med finansloven. Det kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Hjort kommer her til forhandlingerne med skatteminister Karsten Lauritsen (tv.) og energiminister Lars Christian Lilleholt (i midten). (Billede: Scanpix/Liselotte Sabroe)

De politiske partier vil ikke give indrømmelser om finansloven. De forhandler under pres, fordi Liberal Alliance truer med et valg, hvis partiet ikke får sænket topskatten med fem procentpoint hele vejen op til gavn for alle skatteydere.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- Ingen partier har lyst til at give mange indrømmelser, når der ligger en rygende pistol på bordet. Nemlig at man ikke har løst problemet om topskatten, siger Hans Engell og tilføjer:

- Så vi er fortsat på vej til et folketingsvalg i utide.

Forhandlingerne om finansloven og en stor økonomisk 2025-plan er frosset fast. De har ikke bevæget sig, siden regeringen sidst i august fremlagde finanslov og plan.

Nu opfordrer flere politikere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at få gang i forhandlingerne.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det "sidste udkald", hvis regeringen vil lande en aftale om bolig- og topskat, pensionsalder og -opsparing, SU, erhvervsbeskatning og energiafgift i 2025-planen.

- Regeringen må bestemme sig for, om man vil forhandle en finanslov på plads, eller det hele kuldsejler, siger Thulesen Dahl til Ritzau.

Regeringen kan komme så meget i tidnød, at den må vedtage en midlertidig bevillingslov i stedet for finansloven, påpeger Hans Engell.

- Løkke har ladet tiden gå. Der er spildt rigtig mange arbejdsdage. Hvad er egentlig regeringens taktik? Hvordan kan Lars Løkke Rasmussen rejse til Sydkorea i det meste af en uge, spørger han.

Regeringen kan lave en lille finanslovsaftale. Den kan rumme aftaler om boligskat og en afløser for PSO-afgiften, som EU har underkendt, mener Hans Engell.

- Alle de centrale spørgsmål om finansloven er helt uafklarede. De store forhandlinger om regeringens 2025-plan har heller ikke overhovedet flyttet sig, siger Hans Engell.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx