Af Ritzau - 02/05-16 09:28

Udenrigsgransker: Trusselsbillede øger behov for flere penge til ForsvaretUdenrigsgransker: Trusselsbillede øger behov for flere penge til Forsvaret

Ifølge DR Nyheder foreslår regeringens udenrigsgransker, at Forsvaret i fremtiden skal have flere midler.

storybild

Ifølge DR Nyheder foreslår regeringens udenrigsgransker, Peter Taksøe-Jensen, at Forsvaret i fremtiden skal have flere midler. (Billede: Scanpix/Ida Marie Odgaard)

På grund af et stigende trusselsbillede er der behov for, at Forsvaret får flere penge.

Det er en af anbefalingerne i ambassadør Peter Taksøe-Jensens udenrigspolitiske udredning, der udkommer mandag og bliver en del af grundlaget for de kommende forsvarsforhandlinger.

Det skriver DR Nyheder.

- Prisen på Danmarks forsikringspolice er gået op, siger Peter Taksøe-Jensen, der er forfatter til rapporten.

Peter Taksøe-Jensen, der også er dansk ambassadør i Indien, fik i efteråret 2015 af Venstre-regeringen til opgave at lave den udenrigspolitiske udredning.

Udredningen kommer med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

- Jeg synes, at vi skal knække kurven og i løbet af det kommende forsvarsforlig få en svagt stigende udvikling, fordi vi dermed bidrager til, at Rusland forstår, at Nato er troværdig, siger Peter Taksøe-Jensen.

I rapporten kommer han ikke nærmere ind på, hvor mange flere penge Forsvaret skal have.

DR Nyheder skriver dog, at det blandt andet anbefales at videreføre en pulje på 120 millioner kroner årligt til opgaverne i Arktis.

Nato har en målsætning om, at alle medlemslande skal bruge mindst to procent af BNP på Forsvaret, men så højt skal Danmark dog ikke op, lyder det fra Peter Taksøe-Jensen ifølge DR Nyheder.

- Det er dyrt, fordi man binder det sammen med væksten i BNP, men der bør tilføres nye ressourcer, så Danmark kan bidrage solidarisk og troværdigt til Europas og dermed Danmarks sikkerhed, siger han til avisen.

Hos regeringspartiet Venstre fortæller udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen, at man gerne vil finde flere penge til Forsvaret.

- Vi synes, vi skal have så stærkt et forsvar som muligt i Nato-sammenhæng. Derfor skal man kigge ikke bare på vores materiel - hvor vi er ved at købe kampfly - men også og på, hvor aktive vi er.

- Der er ingen tvivl om, at det er Venstres holdning, at vi gerne vil finde flere penge til Forsvaret, siger udenrigsordføreren.

Oppositionspartiet Socialdemokraterne er dog uenige.

- Grundlæggende har vi et forsvarsbudget, der sætter os i stand til at forsvare Danmarks interesser. Så det står ikke højt på vores liste over prioriteret at øge budgetterne, siger udenrigsordfører Nick Hækkerup.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Udfordrer Magnussen: Nu er hans...
bt.dk
Stjerneadvokat om Peter Madsen: 'Det...
bt.dk
Dramatiske scener: Storbrand på hotel...
bt.dk
Poul Bundgaards stenrige barnebarn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx