06/06-15 11:05; Opdateret: 07/06-15 08:34

Færre danskere på overførsel under Helle Thorning-Schmidts regeringFærre danskere på overførsel under Helle Thorning-Schmidts regering

Der er kommet færre personer på overførselsindkomst under Helle Thorning-Schmidts regering. Det fremgår det af nye beregninger, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget, skriver Avisen.dk.

storybild

Antallet af fuldtidspersoner i aldersgruppen 16-64 år på overførselsindkomst faldt fra 4. kvartal 2011 til 3. kvartal 2014 fra 836.000 til 790.000. Altså med 46.000 personer ifølge AE’s beregninger, hvor SU-modtagerne som altid i den slags undersøgelser er taget ud.

- Der er meget debat om overførselsindkomster, og de skaber let det indtryk, at antallet af personer på overførsel bare vokser. Men det gør de altså ikke, fastslår chefanalytiker Erik Bjørsted fra AE.

Borgerlige: Tag dagpenge fra dømte pjækkere
Borgerlige: Tag dagpenge fra dømte pjækkere

Blandt personer med dansk oprindelse er tallet endda faldet med hele 57.000 fuldtidspersoner. Til gengæld er steget med 11.000 blandt personer med udenlandsk oprindelse, fordi gruppen er vokset relativt meget. Det drejer sig blandt andre om flygtninge, der er kommet til landet.

Generelt skyldes den positive udvikling kun i mindre grad, at flere er gået på pension og således forsvundet fra aldersgruppen. Hvis antallet af danskere mellem 16 og 64 år havde holdt sig konstant på 2011-niveau, havde der stadig været 48.000 færre fuldtidspersoner på overførselsindkomst.

DF og SF giver hinanden bindende løfter om dagpenge
DF og SF giver hinanden bindende løfter om dagpenge

Og havde antallet af personer med udenlandsk oprindelse holdt sig konstant, ville antallet af overførselsmodtagere i gruppen være faldet med 3.000 i stedet for at være steget med 11.000 ifølge AE.

Jesper Petersen, finansordfører for Socialdemokraterne, glæder sig over tallene.

Han finder det tiltrængt at få sparket ind i debatten, at der faktisk kommer flere i arbejde og uddannelse i stedet for på overførselsindkomst.

- Regeringen har da sin del af æren. Det handler blandt andet om, at der er sat gang i hjulene og lavet reformer, som gør, at flere unge nu er i uddannelse i stedet for at være på kontanthjælp. Men vi kan nok ikke hele æren. Det handler også om, at det går bedre i de lande, vi handler med, siger han til Avisen.dk.

Joachim B. Olsen, der er en af de politikere, som er mest ude med riven i forhold til personer på overførselsindkomster, er langt mindre imponeret.

39-årig dømt: Svindlede med forældres død
39-årig dømt: Svindlede med forældres død

- Jeg tror da ikke, der er nogen, som har påstået, at antallet af danskere på overførsel er steget. Men der er nogle som jeg - der problematiserer, hvor stor en andel, der er på overførsel. Det her er en mindre konjunkturting, som skyldes, at arbejdsløsheden er blevet mindre siden 2011, hvor krisen kradsede, siger han til Avisen.dk.

Ifølge AE’s tal er andelen af befolkningen på overførsel faldet fra 23,5 til 22,1 procent i perioden 2011-2014. Og det er ikke en nedgang, der ændrer grundlæggende ved Joachim B. Olsens kritik.

- Vi taler om 22 procent af befolkningen på overførsel, hvor SU ikke er taget med, og det er da et dramatisk højt tal, som ikke har ændret sig de sidste 30-40 år. Og som der vel er bred enighed om er et problem for dansk vækst og velstand, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx