Af - 07/07-16 14:32

Lider du af forstoppelse uden at vide det? Tjek dig selv herLider du af forstoppelse uden at vide det? Tjek dig selv her

Mange med forstoppelse kan ikke længere mærke, at de skal på toilettet og går derfor rundt med afføring i tarmen, der kan gøre dig oppustet, træt og give hovedpine

Bildstrecke im Grossformat »

Forstoppelse er et meget almindeligt problem, som man regner med, at omkring 15 procent af befolkningen lider af, fortæller professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospital Klaus Krogh.

“Forstoppelse er ikke farligt, men det handler om ens livskvalitet og velbefindende. For nogle kan det dog bliver invaliderende, fordi de hver dag må bruge op mod en time på toilettet for at komme af med deres afføring og somme tider er nødsaget til at grave det ud med fingrene.”

Din afføring sladrer om din sundhed: Dette skal du holde øje med
Din afføring sladrer om din sundhed: Dette skal du holde øje med

Klaus Krogh pointerer, at det er svært at sige, hvor grænsen går mellem et normal afføringsmønster og forstoppelse, fordi der er stor forskel på menneskers afføringsvaner.

“Nogle går på toilettet to gange om dagen. Andre gør det to gange om ugen, og begge dele kan være helt normalt. Der er også individuelt, hvor længe maden er om at passere gennem kroppen. Hos nogle går der en dag, mens der for andre går tre dage. Det man skal være opmærksom på, om man er generet af sin afføring”.

Metroxpress kan i dag fortælle, at der gennem de sidste ti år er sket en firedobling i antallet af børn og unge, der får udskrevet medicin mod forstoppelse, og det kan ifølge eksperter skyldes, at mange børn og unge holder sig, fordi de synes, det er pinligt at gå på toilettet.

Men det kan få ubehagelige konsekvenser, hvis du går rundt og holder afføring tilbage i tarmen, fortæller Gerd Johnsen, afføringsekspert og specialsygeplejerske, som gennem 33 år har arbejdet med området og de sidste 17 år har haft en telefonrådgivning til folk med afføringsproblemer.

Derfor lugter din afføring mindre, når du prutter meget
Derfor lugter din afføring mindre, når du prutter meget

"Afføringen bliver klemt op i tyktarmen og kommer først ned igen 24 timer senere, og så har man starten på en forstoppelse", siger hun og advarer mod at holde afføring tilbage.

“Du får en meget stor udspiling i tyktarmen. Når du får det, så vil det påvirke lunge-hjerte-funktionen og blodtrykket. Du får hovedpine, bliver træt og er ikke fit for fight.

Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring
Læge: Du risikerer at dø, hvis du holder på din afføring

Tjek, om din afføring viser tegn på, at du er forstoppet, med The Bristol Stool Chart.

Type et og to er tegn på forstoppelse, tre og fire er "idealafføring" og fem til syv er forskellige stadier af diarré.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx