26/09-17 19:26; Opdateret: 26/09-17 20:15

Kritikere: Regeringen fordyrer den grønne omstillingKritikere: Regeringen fordyrer den grønne omstilling

Regeringen har ladet budgetsikkerheden veje tungere end ambitionen om at få mest grøn energi, lyder det.

storybild

Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om støtten til vedvarende energi i 2018-2019. Scanpix/Henning Bagger/arkiv

København. Ifølge regeringen er det et stykke energipolitisk danmarkshistorie, der er skrevet med aftalen om, at sol og vind de kommende år skal konkurrere om den offentlige støtte til vedvarende energi.

Men ifølge kritikerne er det i så fald et stykke danmarkshistorie, der er blevet skrevet i Finansministeriets regneark.

Den model for tilskud, som regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om, sikrer nemlig, at staten har sikkerhed for, hvor mange penge den skal bruge på området de kommende år.

Men den sikrer ikke, at man får mest vedvarende energi for pengene, lyder det fra såvel erhvervslivet som oppositionen i Folketinget.

Ifølge aftalen skal tilskuddet gives som et fast beløb per kilowatttime. Men det havde været billigere at love en fast afregningspris, mener Dansk Industris branchedirektør for energi, Troels Ranis.

- I tråd med vurderingerne fra Energikommissionen forventer vi faldende teknologiomkostninger og en stigende elpris over årene. Det vil betyde, at man vil få lavere støtteomkostninger ved at have et tilskud, der flyder med elprisen, siger han.

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, er helt enig.

- Vi synes, at det er en god idé, at lade de vedvarende energikilder, altså sol og vind, konkurrere, siger han.

- Problemet med regeringens aftale er, at man har valgt en støttemodel, som gør regningen dyrere for skatteborgerne.

Jens Joel anerkender, at regeringens model giver en større sikkerhed for, hvad udgifterne bliver. Regeringen har sat en milliard af til støtte. Og det er så den, virksomhederne skal konkurrere om.

- For os var det meget vigtigt at bringe den samlede regning ned. Så må man bytte det for en lille usikkerhed om regningens størrelse. Så længe man ved, at skatteborgerne ender med en mindre regning end i regeringens model.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Bøde til far: Søn fundet i kuffert
bt.dk
Kvinde dræbt i trafikulykke i København
bt.dk
Mourinho parkerede bussen: Sevilla...
bt.dk
Startede forrygende - nu er han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx