Af - 07/04-15 06:11

“Min søn skal ikke vokse op i Grækenland lige nu”“Min søn skal ikke vokse op i Grækenland lige nu”

Antallet af sydeuropæiske indvandrere er mere end fordoblet de seneste ti år. 37-årige Emmanuel Ladopoulos forlod Grækenland, da hans kone blev gravid og arbejder nu i København.

storybild

Emmanuel Ladopoulos og hans kone og søn. (Billede: Privatfoto)

Danmark er et attraktivt land at slå sig ned i for statsborgere fra Sydeuropa. De seneste ti år er antallet af sydeuropæiske indvandrere således steget fra 2447 til 6213 personer. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

En af de største stigninger står grækerne for med en næsten femdobling til 519 indvandrere i 2014. En af dem er 37-årige Emmanuel Ladopoulos.

12 gange så mange tilrejsende SU-modtagere på to år
12 gange så mange tilrejsende SU-modtagere på to år

Han måtte for knap to år siden træffe en stor beslutning. Hans kone var gravid med deres første barn, men udsigten til en tryg tilværelse med fast arbejde var svær at skimte.

Det unge par besluttede sig derfor for at pakke alt, hvad de ejede og forlade deres venner og familie i Athen. Turen gik i første omgang til Tyskland, men da det ikke var lykken for den lille familie, gik turen videre til Danmark.

16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse
16-årige Nadia: Min SU skal gå til en jordomrejse

“Når du har en baby, bliver du nødt til at tænke på fremtiden. Min søn skal ikke vokse op i Græklenland lige nu. Det er svært at finde et job, og der er generelt store problemer. Du ved ikke, hvad der kommer til at ske,” siger Emmanuel Ladopoulos.

19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en
19-årige Sara: Afskaf nu bare SU'en

Hos Den Græske Forening i Danmark mærker de tydeligt, at flere vælger at gøre som Emmanuel Ladopoulos.

”Folk i Grækenland er desperate. De vil væk på grund af den høje arbejdsløshed. Vi får 2-3 emails om dagen fra grækere, der stadig bor i Grækenland, men som vil have hjælp til at søge et arbejde i Danmark eller finde et sted at bo,” siger Jannis Gavalias, sektretær i Den Græske Forening i Danmark.

Løkke har svært ved at se behov for SU til hjemmeboende
Løkke har svært ved at se behov for SU til hjemmeboende

Ifølge Peter Nedergaard, professor i statskundskab på Københavns Universitet, giver det god mening, at sydeuropæerne søger mod Danmark, fordi jobmulighederne er markant bedre.

“Nogle af de her lande har oplevet arbejdsløshed på op mod 50 procent, og man taler typisk om pull- og push-effekter for arbejdstagere. Her skubber arbejdsløsheden dem væk fra deres hjemland, og de mange jobåbninger trækker dem til for eksempel Danmark, “ siger han.

Men indvandringen fra Sydeuropa kan blive problematisk for Danmark, mener Peter Skaarup (DF).

”Selvom langt de fleste kommer for at arbejde, så kan det trække kraften ud af vores samfund. De har typisk ikke den samme arbejdskultur i de lande. Så man kan ikke bare sige, at det her kan vi fint klare. Det kan blive en stor udfordring, hvis der bliver ved med at komme mange,” siger han.

Engell: V og DF vil skærpe udlændinge-politikken
Engell: V og DF vil skærpe udlændinge-politikken

Emmanuel Ladopoulos er dog lykkelig over, at han kan komme til Danmark. Han bor i dag på et værelse på Frederiksberg, og han har fået arbejde som rengøringsassistent.

“Jeg skal spare lidt penge sammen til en lejlighed, så min kone og søn på 18 måneder kan komme herop fra Tyskland til sommer. Det er planen,” siger han.

V: Flygtninge skal presses på pengepungen
V: Flygtninge skal presses på pengepungen

Den 37-årige græker fortryder da heller ikke et sekund, at han skiftede Frederiksberg ud med Athen.

“Jeg er vild med Danmark. I Danmark har man chancen for at blive til noget, og man kan få et arbejde,” siger Emmanuel Ladopoulos.

LÆS OGSÅ: Uberettiget SU: Minister freder studerende

LÆS OGSÅ: Studerende i panik: Skal vi betale vores SU tilbage?!

LÆS OGSÅ: Internettet griner af danskernes 'problemer'

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx