Af - 20/03-14 19:13; Opdateret: 20/03-14 19:25

Vanvittig stigning: Derfor er priserne på busser og tog stukket helt afVanvittig stigning: Derfor er priserne på busser og tog stukket helt af

Billetterne i den kollektive transport har taget en prismæssig himmelflugt i de sidste tre årtier. Politikere erkender, at prisstigningerne har været for voldsomme.

storybild

Grafen viser den gennemsnitlige prisstigning på billetterne til busser og tog samt den gennemsnitlige prisstigning på forbrugsvarer i det hele taget. Et gennemsnitligt forbrugsgode er steget med 286 procent siden 1980, mens togbilletter er steget med 408 procent og busbilletter med hele 578 procent. (Billede: Grafik-Gert)

Synes du, at det koster kassen at tage med bus og tog i Danmark, og at priserne var bedre i gamle dage? Så har du faktisk ret.

Buspriserne er nemlig steget dobbelt så meget som de generelle forbrugspriser siden 1980, viser tal fra Danmarks Statistik. Helt så galt er det ikke gået for togpriserne, men også her er stigningen væsentlig højere end på en liter mælk i supermarkedet.

Så mange bliver taget i at køre på 'røven' hver dag
Så mange bliver taget i at køre på 'røven' hver dag

- Den kollektive trafik har først og fremmest udgifter til løn og brændstof, og begge ting er steget hurtigere end den almindelige prisudvikling, forklarer trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet.

Både SF og Venstre mener, at stigningerne har været for kraftige.

- Der har ikke været fokus nok på, om tingene kører effektivt, og derfor vil vi have mere konkurrence på jernbanen, siger Venstres trafikordfører Kristian Pihl Lorentzen.

Så let snyder Klaus DSBs billetkontrol
Så let snyder Klaus DSBs billetkontrol

Trafikforsker Per Homann Jespersen er dog ikke overbevist om, at det vil hjælpe.

- I 90'erne udbød man busdriften til private, og det gav i første omgang en ret stor reduktion i priserne, men så er de begyndt at stige igen. I det store hele er det politisk fastsat, hvor meget de offentlige kasser vil give til den kollektive trafik, og dermed hvor meget priserne stiger, siger han.

EL: Bilister skal betale for billige busbilletter
EL: Bilister skal betale for billige busbilletter

Blandt de partier, der har slået på tromme for lavere priser, er SF. Partiets trafikordfører Karsten Hønge kalder prisstigningerne 'uholdbare', men erkender, at der ikke lige nu er økonomisk råderum til at gøre noget ved det.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx