Af - 05/01-16 11:28

Farvel til sorte huller og mørke fortov: Belysning skal gøre storbyerne mere tryggeFarvel til sorte huller og mørke fortov: Belysning skal gøre storbyerne mere trygge

Aarhus og København er i gang med at udskifte gadelamper i stor stil, og de nye løsninger er en hjælp til dem, der frygter at gå alene i mørket.

storybild

På venstre side ses det gamle gadebelysning i København, og til højre det, som man nu er ved at sætte op i hele byen. (Billede: Københavns Kommune)

København er i fuld gang med at få udskiftet 27.000 gadelamper, og det er ikke kun en fordel for økonomien.

Med de nye lamper vil der i højere grad komme lys på fortove og cykelstier, og det er til gavn for dem, der frygter at gå alene i mørket, fortæller Steffen Rasmussen, der er centerchef ved Center for Trafik og Byliv i Københavns Kommune.

- Mere lys har været efterspurgt af cyklister og fodgængere, og den gamle belysning fokuserede mest på vejene, men med den nye led-teknologi spreder vi lyset mere ud over cykelstier og fortove, og derved bliver de mere trygge, siger han til metroxpress.

Er du interesseret i nyheder fra København, så like MX KØBENHAVN her.

Også i Aarhus er de gået i gang med at udskifte over halvdelen af kommunens 55.000 gadelamper, hvor de med nye led-lamper kan undgå at slukke hver anden gadelampe om natten, og det vil ligeledes skabe mere tryghed.

- Nu kan vi i stedet dæmpe alle lamperne i de sene timer. Det opfattes mere positivt og trygt, fordi vi undgår de her sorte huller, som de slukkede gadelamper skaber, og som netop kan skabe utryghed, siger Peter Ryberg Neess, der er teamleder for Vejbelysning i Aarhus Kommune.

Er du interesseret i nyheder fra Aarhus, så like MX AARHUS her.

Arbejdet er i gang i begge byer, og sådan her ser planen for Aarhus ud:
Orange: Etape 1 (jun. 15 - dec. 15)
Blå: Etape 2 (okt. 15 - maj 16)
Lilla: Etape 3 (maj 16 - dec. 16)
Rød: Etape 4 (dec. 16 - aug. 17)
Grøn: Etape 5 (aug. 17 - feb. 18)
Gul: Etape 6 (feb. 18 - jun. 18)
(Grafik: Aarhus Kommune)

Kommunalt ansatte kører galt for millioner
Kommunalt ansatte kører galt for millioner

Metroxpress kunne i december fortælle, at mere end hver tredje kvinde er bange for at gå alene hjem om natten, og at det har fået DF til at foreslå ekstra oplyste veje, så man kan forhindre voldtægter.

Belysning er da også en vigtig faktor for at skabe tryghed og forebygge kriminalitet, fortæller konsulent i Det Kriminalpræventive Råd Hans Peter La Place Hansen, der blandt andet nævner, at det for eksempel er vigtigt, at man tydeligt kan se andre mennesker på god afstand.

- Hvis du kommer gående, hvor der er lys, så føles de her sorte huller endnu mørkere, og det er med til at give en ubehagelig oplevelse, så det er vigtigt, at man undgår dem, siger han desuden.

Buler på kommunens biler koster kassen: Disse ansatte smadrer mest
Buler på kommunens biler koster kassen: Disse ansatte smadrer mest

Han kan ikke forudsige, om storbyernes nye lamper vil give færre overfald, men han antager, at det vil have en anden gavnlig effekt.

- Folk har det generelt bedre, hvis de føler sig mere trygge. Dermed bliver de også mindre syge, og på den måde er det i sidste ende med til at gavne samfundsøkonomien, siger han.

Bygning besat af aktivister: Vil bruge det til asylcenter
Bygning besat af aktivister: Vil bruge det til asylcenter

Selv om der kommer mere lys på fortove og cykelstier, bliver det i begge byer stadig dæmpet om natten for at spare strøm. Det kommer dog ikke til at gå ud over trygheden.

- Selv om vi dæmper gadebelysningen i nattetimerne for at spare energi, vil der stadig være godt med lys, siger Steffen Rasmussen, mens meldingen er den samme fra Aarhus.

- Når vi taler om så mange lamper, så er der stadig meget at spare. Og så skal der også tages en del andre hensyn, såsom at folk, der bor tæt på gadelamperne heller ikke er interesseret i, at de lyser kraftigt hele natten, siger Peter Ryberg Neess.

Kommune vil lade folkeskoler droppe lektiecaféer
Kommune vil lade folkeskoler droppe lektiecaféer

LÆS OGSÅ: Jagtede hinanden med pistoler gennem storcenter: Nu skal ni mænd for retten

LÆS OGSÅ: Morgenfriske muslimer trækker i arbejdstøjet: Rydder op på Rådhuspladsen

LÆS OGSÅ: Marcipanbrød kostede Brian jobbet - nu vil ingen ansætte ham

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx