Af - 27/04-14 17:19

Mobiltest på vej: Kan afsløre, om du har kræftMobiltest på vej: Kan afsløre, om du har kræft

Britiske opfindere siger, at de kun er to år fra at have færdigudviklet en mobiltest til åndedrættet, som fastsat på mobilen, kan fortælle om man har kræft.

Forestil dig, at du kan blæse ind i din mobil og således tjekkke om du har kræft.

Det lyder ikke rart, faktisk ret skrækindjagende - og som lidt af en røverhistorie.

Men det er ikke en røverhistorie, for britiske forskere på Cambridge University har allerede gennem deres firma Owlstone opfundet en chip, som man kan sætte på sin computer, og som dernæst kan fortælle, om man er syg.

Ifølge det prestigefulde universitet virker chip rent faktisk. Og de samme forskere er nu i gang med at videreudvikle den, så den også fungerer på en mobiltelefon:

- At lave et apparat, som kan sættes på mobilen, er højest to år ude i fremtiden. Det er kun et spørgsmål om penge til videreudvikling, forklarer en af forskerne fra Owlstone, Billy Boyle til Mail Online.

Billy Boyle, som har arbejdet på Owlstone i flere år, besluttede at rykke firmaet ind i sundhedsdiagnostik, efter at hans kone på 34 for halvandet år siden fik diagnosen tarmkræft i fjerde stadie. I den forbindelse gik det op for ham, hvor meget bedre hendes overlevelses chancer havde været, hvis kræften var blevet opdaget tidligere.

Ifølge Boyle er hjernen i opfindelsen en lille mikrochip på størrelse med en neg, som kan programmeres til at 'lugte' et hvilket som helst stof helt ned på dele af en trillion.

- Den er perfekt til at identificere en sygdoms fingeraftryk, som i forbindelse med kræft og sygdomme optræder både i urin, afføring og åndedrættet. Og med for eksempel tarmkræft kommer disse tegn på et meget tidligt stadie, forklarer Boyle, som indrømmer at den form for beskeder bedst overrækkes af en læge:

- Men ikke destomindre, så tror jeg, at mennesker i fremtiden ønsker mere information selv om deres eget helbred. Og der er mange sygdomme, hvor tidlig opdagelse er afgørende, siger Boyle som fremlægger sit arbejde på en sundhedskonference på tirsdag i London.

Owlstone har netop modtaget en bevilling fra den britiske sundhedsstyrelse til at undersøge om åndedræt chippen også kan 'lugte' lungekræft.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Vildt: Så meget koster det at tjekke...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx