Håndværkerfag boomer: Det er blevet smart at være snedkerHåndværkerfag boomer: Det er blevet smart at være snedker

På tre er år er antallet af unge på snedkeruddannelsen næsten fordoblet. Ekspert kæder trenden sammen med hipsterkulturen og trangen til at skabe.

Bildstrecke im Grossformat »

Læs, hvorfor de unge snedkere valgt netop den uddannelse.

Snedkeruddannelsen slår i øjeblikket sin succes fast med syvtommersøm. På bare to år er antallet af nye snedkerelever tæt ved fordoblet til et så højt niveau, at man nu må afvise unge:

- Vi har oplevet en stor popularitetsstigning inden for snedkerfaget i de seneste år. Derfor giver vi også en del afslag, hvor vi forsøger at henvise til beslægtede fag, men snedkerfaget er bare drømmen lige nu for rigtig mange af de unge, siger Ulrik Bak Nielsen, udviklingschef ved Next – Uddannelse København, sammenslutningen mellem Københavns Tekniske Skole og CPH West.

Ungdomsuddannelser får færre penge per elev end i Mexico
Ungdomsuddannelser får færre penge per elev end i Mexico

Han bemærker, at en ny type unge søger uddannelsen. Eksempelvis akademikere og arkitekter. Det genkender livsstilsekspert Mads Arlien-Søborg, der ser en tendens i, at de klassiske håndværkerfag vinder frem:

- Det handler om at skabe ting med hånden i stedet for at skabe ting på en Macbook. Den mere langsommelige proces bliver værdsat og dyrket i den her digitale tid. Det er en modbølge og en reaktion mod tiden, og det er blevet en hipsterting at lave tingene selv.

Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid
Flere elever bliver på skolebænken i deres praktiktid

Samtidig har erhvervsuddannelserne fået et bedre image, og det er sammen med den relativt høje jobsikkerhed også en årsag til snedkersuccesen, siger uddannelsesforsker Arnt Louw fra Center for Ungdomsforskning:

- Der er ikke job til alle, der uddanner sig i akademisk retning, og vi kommer til at mange op mod 30.000 håndværkere i de kommende år. Samtidig har der været et fokus på at løfte kvaliteten på erhvervsuddannelserne, og der er god mulighed for at videreuddanne sig.

Håndværker savnede sin Julie, derfor arbejder han som dette efter fyraften
Håndværker savnede sin Julie, derfor arbejder han som dette efter fyraften

Uddannelsesforsker Arnt Louw om årsagen til stigningen blandt unge, der gerne vil være snedkere:

Man vil gerne have fingrene i noget og skabe noget. Tømreruddannelsen er måske det lidt mere det grove arbejde, og som snedker får man mulighed for at være mere skabende og mere kreativ. Det er en snitflade mellem noget akademisk og noget håndværkermæssigt.

LÆS OM TRE AF DE UNGE PÅ SNEDKERUDDANNELSEN VED AT BLADRE I GALLERIET ØVERST I ARTIKLEN

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familien efterlyser 27-årige Julia:...
bt.dk
Historisk dansk slot får sur smiley:...
bt.dk
Se billedet: Martin Henriksen...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx