Af - 17/11-16 22:02

Dokumentaristen: Zandra havde det så skidt, at vi har måtte aflyse planlagte optagelserDokumentaristen: Zandra havde det så skidt, at vi har måtte aflyse planlagte optagelser

Anders Lomholt, der står bag aftens dokumentar om Tønder-pigen fortæller, at Zandra nogle gange havde det så slemt, at hun ikke var i stand til at medvirke.

Bildstrecke im Grossformat »

I 2005 blev Zandra Berthelsen landskendt som Tønder-pigen, da det kom frem, at hun var blevet seksuelt misbrugt af sin far og mor.

Hun blev sexmisbrugt af sin far i en alder af to, og siden lejede han hende ud til andre mænd. Den ældste pige i Tønder-sagen, Zandra Berthelsen, har bestemt ikke haft en let barndom.

I dag er hun 22 år, og i aften stod hun for første gang frem med navn og ansigt i en dokumentar på Station 2. Blandt andet følger vi hendes nuværende tilværelses op- og nedture.

Men hvad du ikke så på tv var, at Zandra nogle gange havde det så slemt, at hun ikke var i stand til at medvirke i dokumentaren.

Zandra er et psykisk sårbart menneske med mange svingninger. Vi har måtte opgive planlagte optagelser, fordi hun ikke var i et humør, hvor det fungerede at være på tv. De gange var hun deprimeret. Energien havde fuldstændig forladt hende.
Det siger Anders Lomholt til metroxpress.

Han er journalist på TV 2 og står bag dokumentaren.

Tønder-pigen får psykologhjælp forud for tv-dokumentar
Tønder-pigen får psykologhjælp forud for tv-dokumentar

Men den brutale virkelighed, der var mulig at filme, valgte Anders Lomholt at tage med i dokumentaren. Blandt andet ser man, hvordan Zandra sidder bag en bygning på Vesterbro og fixer.

- Det er en enormt brutal scene, og det var ikke rart for mig at lave den eller for hende at se den. Men Zandras formål med at medvirke i dokumentaren var at vise sit liv på godt og ondt, og derfor ville vi give en sandfærdig beretning, siger han og fortsætter:

- Pointen og formålet ville ikke komme frem, hvis vi præsenterede seerne for et skønmaleri af hendes tilværelse i dag. Det var vigtigt for Zandra, at befolkningen også så de negative konsekvenser.

Dansk forsker mistænkes for seksuelt misbrug af barn
Dansk forsker mistænkes for seksuelt misbrug af barn

Forud for dokumentaren har holdet fulgt Zandra Bertelsen i et halvt år. Optagelserne begyndte allerede, mens hun var indlagt på den lukkede afdeling i Glostrup.

De optagelser har holdet bag dokumentaren dog valgt at udelade, og derfor møder man i udsendelsen først Zandra, den dag hun bliver udskrevet.

Rapport afslører dystre forhold for Australiens indfødte
Rapport afslører dystre forhold for Australiens indfødte

Anders Lomholt forklarer, at holdet gjorde sig mange tanker om, hvorvidt det var forsvarligt at filme Zandra, mens hun stadig var indlagt:

- Vi drøftede sagen med en overlæge, der var ansvarlig for den afdeling, hvor hun var indlagt. Og den faglige kilde mente, at hun var behandlet for sin psykiske sygdom, og at hun godt kunne overskue konsekvenserne ved at tale med en journalsit som mig, siger Anders Lomholt og fortsætter:

- Så blev vi enige om, at følge hende over lang tid.

Det var Anders Lomholt, der tog kontakt til Zandra for at høre, om hun ville stå frem på tv. Zandra svarede, at hun gerne ville medvirke, fordi hun ville vise konsekvenserne ved hendes liv, og fordi hun var træt af at skjule sin identitet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Mand sigtet: Halalslagtede geder i...
bt.dk
Chefen hylder Magnussen: 'Han var...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx