31/01-14 09:53

Skandalen vokser: Mange fik for meget kemo på FynSkandalen vokser: Mange fik for meget kemo på Fyn

Ingen er døde, men fejlen kunne være undgået.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

46 patienter har fået forkert kemobehandling på Odense Universitetshospital i en toårig periode. Fejlbehandlingen har ikke resulteret i dødsfald, men fejlen kunne være undgået tidligere, oplyser direktør Henrik Villadsen.

Patienterne led af prostatakræft og blev i 2012 og 2013 behandlet med stoffet cabazitaxel i doser, der har været 16 procent større end ordineret.

Kemo-død kan forblive et mysterium
Kemo-død kan forblive et mysterium

- Vi opdagede at 46 patienter over en toårig periode havde fået 16 procent for høj dosis af et kemolægemiddel til behandling af prostatakræft, siger Henrik Villadsen til Ritzau.

28 kræftpatienter er blevet behandlet med for meget kemoterapi på Aarhus Universitetshospital, og her kan tre patienter være døde af overmedicineringen, oplyser Region Midtjylland.

3 er døde: Kræftpatienter fik for meget kemo
3 er døde: Kræftpatienter fik for meget kemo

Odense Universitetshospital har dog ikke oplevet dødsfald i forbindelse med fejlbehandlingen.

- Vi har efterfølgende gået alle patienternes sygehistorie igennem og konstateret, at der ikke er nogen dødsfald eller flere bivirkninger forbundet med den høje dosis, siger direktøren.

Sundhedsstyrelsen har dog sendt vejledninger ud for den korrekte dosis af medicinen, men den har lægerne i Odense ikke set i tide, erkender direktøren.

- Vi må erkende, at vi ikke har været opmærksomme nok på dosisændringen, og vi kunne have opdaget det før, hvis vi havde været mere omhyggelige med at læse udmeldingerne fra Sundhedsstyrelsen, siger Henrik Villadsen.

- Derfor har vi ændret vores procedure, så vi kontrollerer den her type udmeldinger mere præcist, så den her type fejl ikke kan forekomme fremover, siger han.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk duo misser All England-finale...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Stjerne-skuespiller blev til grin...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx