Af Ritzau - 09/03-17 09:41; Opdateret: 09/03-17 09:58

Rådet for Sikker Trafik: Børn beskyttes med lavere fartRådet for Sikker Trafik: Børn beskyttes med lavere fart

Biler skal køre langsommere på visse veje i byerne, mener minister. Rådet for Sikker Trafik er begejstret.

storybild

Det bliver fremover lettere for kommunerne at få tilladelse til at sænke hastighedsgrænsen på veje i byerne - for eksempel i nærheden af skoler - hvor der vurderes at være en risiko for ulykker. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Preben Madsen)

Farten er en afgørende faktor, hvis alvorlige ulykker i trafikken skal undgås. Derfor bakker Rådet for Sikker Trafik op om en ændring, der skal gøre det lettere at sænke hastigheden på udsatte veje inden for bygrænserne.

- Selv små hastighedsnedsættelser har stor betydning.

- Hastighed er den største synder i trafikken. Hastighed er skyld i flest tilskadekomne og dræbte og dermed mest sorg i de danske familier, siger direktør i Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil ifølge Politiken gøre det mere enkelt for kommunerne at sænke hastighedsgrænsen fra 50 til 40 kilometer i timen på gader og veje ved eksempelvis skoler, børnehaver og plejehjem.

Kommunerne skal fortsat bede politiet om tilladelse til at opsætte nye fartskilte. Men de skal ikke - som i dag - kunne dokumentere, at der faktisk sker mange ulykker på grund af fart på den pågældende strækning.

Direktøren i Rådet for Sikker Trafik bakker lavere fart op med et eksempel. Hvis en bilist kører 50 kilometer i timen, et barn løber ud foran bilen, og føreren træder bremsen i bund, så stopper bilen lige foran barnet.

- Hvis man kører 60 kilometer i timen og alle øvrige faktuelle omstændigheder er de samme som i det første scenarie, så rammer bilen barnet med 44 kilometer i timen, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Foreningen for Danske Motorejere (FDM) er bekymret for, at kommuner vil bruge de nye regler til at sænke farten i hele bydele eller i hele kommunen.

Men Rådet for Sikker Trafik påpeger, at ændringen kun vedrører hastighedsnedsættelser på udvalgte veje.

Den tilladte hastighed inden for bygrænserne er stadig som udgangspunkt 50 kilometer i timen.

- Dette handler om et cirkulære, og det giver ikke mulighed for at nedsætte hastighedsgrænserne i hele bydele. Det ville kræve en ændring af færdselsloven, siger direktør Mogens Kjærgaard Møller.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Skandale: Fodboldspiller tiltalt for...
bt.dk
Ny forskning: Sådan lærer du dit barn...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx