09/05-18 13:51; Opdateret: 09/05-18 14:15

Private forurener grundvandet med ukrudtsmiddelPrivate forurener grundvandet med ukrudtsmiddel

Det er ulovligt og ødelægger miljøet, når mange private køber ukrudtsmiddel fra landmænd, siger professor.

storybild

Det kan ødelægge dyreliv, miljø og grundvand, hvis private anvender ukrudtsmiddel fra landmænd. Scanpix/Jan Jørgensen/arkiv

København. Når græs, mos og mælkebøtter presser sig op mellem fliserne, tager mange danskere voldsomme midler i brug.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 8,5 procent af dem, der anvender sprøjtemidler, har købt ukrudtsmiddel hos en landmand.

Det er ulovligt og kan føre til store miljømæssige problemer, siger Nina Cedergreen, professor i miljøtoksikologi ved Københavns Universitet.

- Landmænd kan købe sprøjtemidler i en langt højere koncentration, end man kan finde i et byggemarked. De går på kurser, der skal opdateres hvert fjerde år. Desuden får de alt kalibreret og tjekket, så de ved, hvor meget de skal fortynde. De fortynder typisk en liter op i 450 liter.

- Når folk står med deres vandkande derhjemme, tænker de bare: "Den skal have et ordentligt skvæt". Og så pisker det ned i grundvandet.

Hver anden borger køber ifølge Miljøstyrelsen ukrudtsmidler.

Ud over at sive ned til grundvandet er der ved forkert brug af industrielle ukrudtsmidler også risiko for nedsivning til overfladevand samt skadelige effekter på bier og andre organismer, siger Nina Cedergren.

Ifølge hende er der borgere, som får sprøjtet ukrudtet én gang med en høj koncentration, så ukrudtet holder sig væk resten af året.

- Der er ikke noget som helst pesticid, som man kan sprøjte én gang, og så holder det sig væk resten af året, med mindre man har brugt det ulovligt i alt for høje koncentrationer.

- Ellers skal det være ude af jorden i løbet af et par uger, og så skal der komme ukrudt igen. Det viser, at der er private, der bruger det forkert.

Ud over skader på miljø, dyreliv og grundvand, kan det også betyder, at de modeller, som Miljøstyrelsen bruger, når den godkender midlerne til brug hos landmændene, ifølge Nina Cedergreen ikke holder længere.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Medier: Weinstein anholdes fredag
bt.dk
Morgan Freeman beskyldt for...
bt.dk
Dansk supermarkedskæmpe sender...
bt.dk
Solgt i hele landet: Spis ikke denne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx