Af - 15/09-16 17:19

Q: DF er ved at gøre op med den klassiske blokpolitikQ: DF er ved at gøre op med den klassiske blokpolitik

Dansk Folkepartis forslag om et VSO-samarbejde er et slag i ansigtet på de mindre partier, mener politisk analytiker.

storybild

Dansk Folkeparti og Kristian Thulesen Dahl forsøger nu at gøre op med blokpolitiken, vurderer politisk analytisker Henrik Qvortrup. (Billede: Scanpix/© Uffe Weng)

Det ligner et forsøg på at gøre op med den klassiske blokpolitik, at Dansk Folkeparti-formand Kristian Thulesen Dahl i går foreslog Venstre at gå uden om Liberal Alliance og i stedet samarbejde med Socialdemokraterne om en 2025-plan.

Det mener metroxpress’ politiske analytiker, Henrik Qvortrup.

LA: DF bør koncentrere sig om blå 2025-aftale
LA: DF bør koncentrere sig om blå 2025-aftale

»Det er en anden måde at sige på, at de lidt mindre nichepartier - på den ene side Radikale Venstre, på den anden Liberal Alliance - de fylder efterhånden for meget. Altså - ‘lad os nu få lavet noget politik, som de fleste danskere synes er den rigtige politik’,« siger han.

Samarbejdet i blå blok synes at være gået i stå, idet Liberal Alliance kræver topskattelettelser, som Dansk Folkeparti ikke kan tillade over for deres noget større vælgerskare. Og det her forslag er blot endnu mere brænde på bålet under den siddende regering, mener Qvortrup:

DF åben for at pege på anden end V-formand i fremtiden
DF åben for at pege på anden end V-formand i fremtiden

»Det er en forudsigelse om, at vi formentlig ikke undgår det her folketingsvalg. Og så er det jo endelig et signal om, at Dansk Folkeparti skridt for skridt nærmer sig Socialdemokraterne,« siger han og supplerer:

»Jeg siger ikke, de peger på Socialdemokraterne som statsministerparti næste gang - men vi er i hvert fald kommet et skridt nærmere.«

Og det, mener analytikeren, er et kærkomment skridt for Dansk Folkepartis vælgere.

Engell: Thulesen Dahl rykker brikken tættere på et valg
Engell: Thulesen Dahl rykker brikken tættere på et valg

»Jeg er helt sikker på, at mange af deres vælgere føler, at de har mere tilfælles med Socialdemokraterne end med Venstre - og i al fald har de mere tilfælles med Socialdemokraterne, end de har med en regering, der skal samarbejde med Liberal Alliance,« siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx