Af - 13/12-16 04:00; Opdateret: 13/12-16 07:36

Droner plager de danske fængsler: Minister vil gribe indDroner plager de danske fængsler: Minister vil gribe ind

Justitsministeren vil have tjekket en række danske fængsler for, om de er sikrede mod indsmugling med droner efter en række sager. I november lykkedes det at smugle mobiltelefoner og en savklinge ind i Nyborg Statsfængsel, som siden har haft to sager.

storybild

Flere danske fængsler har oplevet, at droner er blevet brugt til forsøg på indsmugling. Justitsministeren har nu bedt Kriminalforsorgen om at tjekke fængslerne for, om de er drone-sikrede. (Billede: Scanpix/Bobby yip)

Efter flere sager, hvor fjernstyrede droner er fløjet ind over murene til danske fængsler, skal en række lukkede fængsler og særlige afsnit med rockere og bandemedlemmer nu undersøges for, om de er sikrede mod indsmugling med droner.


Det fremgår af et svar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til retsordfører Rune Lund fra Enhedslisten.

- Det er efter min opfattelse helt uacceptabelt, at der indsmugles ulovlige genstande i danske fængsler og arresthuse, herunder ved brug af droner, lyder det fra ministeren, som har bedt Kriminalforsorgen om at tjekke fængslerne.

Undersøgelsen kommer, efter at det den 23. november lykkedes at smugle to mobiltelefoner, en savklinge og nogle skruer ind til en indsat i Nyborg Statsfængsel med en drone. Indsmuglingen blev hurtigt opdaget, men sendingen nåede frem til modtageren, før personalet greb ind.

Stor forsvarsfond skal sikre billigere krigsmateriel i EU
Stor forsvarsfond skal sikre billigere krigsmateriel i EU

Sagen er langtfra enestående. Kriminalforsorgen oplyser nu til metroxpress, at alene Nyborg Statsfængsel siden haft endnu to episoder. Begge fandt sted den 2. december, hvor der om eftermiddagen og igen om aftenen blev set en drone over fængslet.

- Det er korrekt, at personalet på to forskellige tidspunkter observerer en drone på fængslets matrikel. Der er imidlertid ikke noget, der indikerer et forsøg på indsmugling, siger Lars Brysting, koncernsikkerhedschef i Kriminalforsorgen, som ikke ønsker at oplyse mere i sagen ud over, at det ikke lykkedes at pågribe dronepiloterne.

- Politiet blev tilkaldt, men der var ikke så meget at reagere på, siger han.

“Vi skal undgå, at det en dag lykkes at smugle våben ind i fængslerne. Det er jo det, vi taler om i yderste konsekvens. Det er noget, der bliver taget meget alvorligt. Det er en kæmpe udfordring, som der skal tages hånd om, og det er Kriminalforsorgen også ved at undersøge.”
Rune Lund, retsordfører, Enhedslisten.

Fængselsforbund: Et spørgsmål om tid, før det går helt galt
Det er kun et spørgsmål om tid, før der bliver smuglet våben ind med en drone i et dansk fængsel, og vi ser et væbnet flugtforsøg.

Sådan lyder advarslen fra Kim Østerbye, formand i Fængselsforbundet.

- Min store frygt er, at det i en dag lykkes at smugle våben ind, så vi ser et væbnet flugtforsøg, siger han og peger på, at der de seneste år har været en række voldelige episoder, som viser, at problemet skal tages yderst alvorligt.

Politiet overvejer at købe flere droner
Politiet overvejer at købe flere droner

- Med de overfald, vi har set, fra bandemiljøet, som har penge, magt og en voldsparathed, som vi ikke tidligere har været vant til, tror jeg desværre kun, at det er et spørgsmål om tid, før det går galt, siger Kim Østerbye, som peger på, at det i Nyborg Statsfængsel lykkedes at smugle en pakke på et kilo ind til en indsat.

- Hvis det havde været et våben, var skaden jo sket, siger Kim Østerbye, som advarer mod ‘at plastre fængslerne til i net og hegn’.

Han peger i stedet på blokering af radiosignaler og andre tekniske indgreb som mulige løsninger, der er ved at blive undersøgt nærmere.

“Vi gør rigtig meget for at holde kontrol med, hvad der kommer ind i fængslerne. Og det nytter jo ikke noget, når vi lige nu har et gabende hul, hvor man bare kan flyve ting ind med droner.”
Kim Østerbye, formand, Fængselsforbundet.


LÆS OGSÅ: Politiet overvejer droner på Christiania

LÆS OGSÅ: 26-årig fængslet for drabsforsøg på betjent: -Han hadede politiet

LÆS OGSÅ: Fængselsbetjent idømmes 60 dage for indsmugling af mobiler

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netop frigivet: Helt nye...
bt.dk
Obama skriver kontrakt med Netflix
bt.dk
Randers overlever i Superligaen efter...
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx