Af Jens Anton Havskov Hansen - 18/12-17 22:45

Stor succes med 17-årige bag rattet: Næsten ingen skader i et årStor succes med 17-årige bag rattet: Næsten ingen skader i et år

Forsøgsordning med at lade 17-årige tage kørekort og lade dem sidde bag rattet med en ledsager tegner godt. Kun ganske få skader

storybild

Emilie Mogensen er 17 år og har snart kørekortet i hus. Frem til hun til sommer fylder 18, skal hun have en ledsager med på passagersædet, når hun sidder bag rattet. Siden nytår, da den nye forsøgsordning trådte i kraft, har over 15.000 17-årlige taget kørekort.

Forsøgsordningen med at lade 17-årige tage kørekort og frem til det 18. år have en ledsager med i bilen, når teenageren sidder bag rattet, tegner godt.

Kun ganske få gange har de helt unge og umyndige bilister optrådt i uheldsstatistikken, siden ordningen trådte i kraft 1. januar i år.

Det viser erfaringerne hos Tryg, Danmarks største forsikringsselskab, som har lavet en opgørelse blandt selskabets kunder, der udgør næsten en femtedel af alle forsikringstagere herhjemme.

Sølle fire gange har en af de 17-årige været involveret i færdselsuheld. Og kun de to skyldes en kørefejl hos de helt unge. Mens de andre to tilfælde skyldes, at den 17-årige er blevet påkørt af en anden bilist.

“Det er nogle flotte tal, som lover godt for fremtiden, og vi er fortsat meget positive over for ordningen. Det er naturligvis vigtigt, at man først og fremmest sikrer sig, at man opfylder de specifikke krav, der stilles til at være ledsager for en 17-årig bilist. Men hvis man gør det, synes vi, at man som forælder skal springe ud i det. Resultaterne fra udlandet er gode, og det er de foreløbige danske resultater også,” siger skadedirektør i Tryg, Mogens Olesen.

Ifølge Rigspolitiet har over 15.000 17-årige taget kørekort i årets første 11 måneder. Forsøgsordningen er treårig, men med de erfaringer, der allerede er gjort, håber Mogens Olesen, at ordningen bliver gjort permanent, når forsøget udløber.

”Jeg tror ikke, de her tal er udtryk for tilfældigheder. Jeg er overbevist om, det har en enorm præventiv effekt, at en forælder sidder ved siden af, når man kører bil, og at man på den måde kan opnå erfaring som bilist i mere trygge rammer. Vores børn er jo vores guld, og vi er kun interesseret i at give dem de bedste vilkår. Forældrene har vist, at de tager det her ansvar enormt seriøst. Og de unge mennesker har også taget ansvaret på sig, når vi kan se, de nærmest ingen skader har,” siger Mogens Olesen.

For at være lovlig ledsager i en bil med en 17-årig bag rattet, kræver det, at ledsageren – som nok typisk vil være far eller mor – har mindst 10 års erfaring som bilist, er fyldt 30 år og ikke har fået frakendt kørekortet inden for de seneste 10 år.

Ledsageren skal være parat til at gribe ind når som helst under kørslen, hvis der skulle opstå behov for det, og derfor er den, som sidder på passagersædet, underlagt samme regler for maksimal alkoholprocent og medicinindtagelse, som om han eller hun selv kørte bilen.

Og så må den 17-årige naturligvis ikke sidde bag rattet, før både teoriprøven og den praktiske køreprøve er bestået.

»Godt at få mere erfaring«

»Jeg har haft 16 køretimer og har aftalt med min kørelærer, at jeg nok skal have tre mere, inden jeg går op til prøven. Men så får jeg også kørekortet, og det bliver godt at få det overstået. Jeg glæder mig til at køre bil, hvor min mor skal sidde ved siden af. Så får jeg mulighed for at få noget mere erfaring, inden jeg skal ud og køre helt selv. Det har jeg det godt med.«

Sådan siger Emilie Mogensen, 17 år og gymnasieelev i Ringe på Fyn.

Først i slutningen af juli næste år fylder hun 18, men hun satser på, at hun om ikke ret længe står med sit eget kørekort i hånden.

»Man har jo ingen erfaring, før man kommer sådan rigtig ud og køre. Og der er nogen situationer, hvor jeg godt kan mærke, jeg er lidt usikker, når jeg kører med kørelæreren. For eksempel når man har været et stykke tid på motorvej, og man så kører af og skal ind på en landevej. Det samme når man kommer fra landevejen og kører ned på motorvejen. Jeg synes, det kan være svært at bedømme hastigheden på de andre biler, når man skifter fra det ene til det andet. Men det får jeg jo så mulighed for at øve mig mere i, så jeg har helt styr på det, når jeg fylder 18 og må køre alene,” siger hun.

Det koster typisk mellem 12.000 og 14.000 at tage kørekort.

Fakta: Færdselsuheld

  • 18- til 19-årige bilister har op til syv gange større risiko for at blive indblandet i en ulykke end deres forældre.
  • 20- til 24-årige har tre gange større risiko for at blive indblandet i en ulykke end deres forældre.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig anklager om den brutale...
bt.dk
Bendtners klub i sorg:...
bt.dk
Stor fødevarekontrol afslører massiv...
bt.dk
Måtte udgå med skrækskade: Her er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx