Af Ritzau - 16/08-16 20:41

Nye sportsgloser er optaget i stor dansk netordbogNye sportsgloser er optaget i stor dansk netordbog

I anledning af OL har Den Danske Ordbog optaget ord som syvmandsrugby og cheerleading i den nyeste opdatering.

storybild

Mange af de nye ord i Den Danske Ordbog stammer fra sportens verden, som er kilde til nye vendinger. (Billede: Free/Colourbox)

Køllesvinger, medaljehøst og fodboldturnering.

Onsdag lancerer Det Danske Sprog- og Litteraturselskab en opdatering på netordbogen Den Danske ordbog, hvor 1727 nye ord er blevet optaget.

Mange af de nye ord stammer fra sportens verden, som ofte er kilde til nye ord og vendinger.

- I anledning af OL i Rio de Janeiro synes vi, at det var relevant at se på flere af de ord der bliver brugt i forbindelse med sportsgrene, siger seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Henrik Lorentzen.

- Mange af de ord, man bruger om sport, bliver jo også brugt i andre sammenhænge. For eksempel holdopstilling kan bruges i flere sammenhænge, siger han.

Det er dog kun 150 ord ud af de 1727, der er sportsrelaterede. Andre nye ord er eksempelvis deleøkonomi, forventningsafstemning og EU-skeptiker.

- For at et ord kan gøre sig fortjent til at blive optaget i ordbogen, skal det være bredt benyttet, fortæller Henrik Lorentzen.

Det betyder, at ikke alle ordene helt nye i sproget. Ordene kommer først med, når de har vist sig etablerede og levedygtige.

Betegnelsen "nye ord" dækker ord, som første gang er forekommet i 1990 eller senere.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx