17/08-17 14:35

Undgå spild: Bed om forlængelse på gavekortetUndgå spild: Bed om forlængelse på gavekortet

Gavekort kan være en let gave at give, men anderledes svær at få brugt, og for mange udløber herligheden, inden de får kortet indløst.

storybild

København. Gavekort kan være en fin gave, som bidrager til et større ønske, eller giver en spændende oplevelse.

Desværre kan de også ende deres dage, ubrugte og spildte i en køkkenskuffe.

Ifølge en undersøgelse, som Konkurrence og Forbrugerstyrelsen udsendte sidste år, har hver femte dansker inden for de seneste to år kasseret mindst et gavekort, fordi det var udløbet.

Et typisk gavekort har en løbetid på tre år, med mindre andet står angivet. Men det kan være værd at bede om forlængelse, hvis fristen på gavekortet nærmer sig eller er overskredet.

- Det er muligt at få forlænget sit gavekort, men butikken må også godt sige nej. Det er ikke noget, de er forpligtiget til, men de kan godt gøre det af egen fri vilje, forklarer Susanne Aamann, der er souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Du kan ikke få mindre end nej ud af at spørge, tilføjer hun.

Firmaet Smartbox, der udbyder en lang række oplevelsesgavekort, tilbyder forlængelse af deres såkaldte "temaer", hvor man kan forlænge et gavekort, forudsat ydelsen stadig udbydes, og ellers kan man bytte til et andet tema til samme værdi.

I Danmark er der aftalefrihed, så udbyderen af et gavekort kan selv vælge, hvor længe kortet skal være gyldigt. De tre år gælder, hvis intet andet står anført, men det er ikke utænkeligt at finde gavekort med kortere tidsfrist.

- Et gavekort, som er et særligt tilbud, hvor man måske kan få en menu, adgang til en park for hele familien eller et "halv pris"-tilbud, de kan godt have restriktioner, hvor man eksempelvis ikke kan indløse det på restauranten fredag og lørdag aften, forklarer Susanne Aamann.

Hun understreger dog, at er der tale om et gavekort på et beløb og ikke på en ydelse, så vil man sjældent møde den slags restriktioner.

Hos Forbrugerrådet Tænk anbefaler de, at man læser det med småt, når man køber et gavekort eller får det foræret.

- Læs efter, om gavekortet oplyser et beløb hos udbyderen eller en bestemt vare eller ydelse. Kig også, om datoen er korrekt, og om der står en udløbsdato eller begrænsninger på brugen af gavekortet, lyder rådet.

Hvis du er blevet lovet en længere gyldighed end de tre år, loven foreskriver, så skal du sørge for, at det fremgår af gavekortet. Det er nemlig op til dig selv at bevise det, hvis der senere opstår uenighed herom.

Fakta: Gode råd om gavekort

- Overvej, om et gavekort er den rigtige gave.

- Vær opmærksom på, hvor lang gyldighed gavekortet har. Et gavekort har en gyldighed på tre år, medmindre der er aftalt en kortere frist. Hvis der aftales en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort.

- Undersøg, om gavekortet kan indløses til kontanter, hvis modtageren ikke bryder sig om varerne i butikken. Som udgangspunkt kan man ikke få pengene udbetalt, så få det skrevet på kortet, hvis butikken lover dig det.

- Tænk over, om butikken ligger i nærheden af, hvor modtageren kommer til daglig eller et sted, hvor modtageren nemt kan bruge gavekortet. Mange gavekort bliver ikke indløst, fordi de er for besværlige at bruge, bliver glemt eller bliver væk.

Kilde: Forbrug.dk.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx