Af - 26/05-14 16:37

Tillykke til EU-politikerne: Du gætter aldrig hvad de tjenerTillykke til EU-politikerne: Du gætter aldrig hvad de tjener

De 13 danske medlemmer af Europaparlamentet får væsentligt mere i løn end medlemmer af Folketinget.

storybild

Morten Messerschmidt og de 12 andre nye danske medlemmer af Europaparlamentet kan godt finde det store smil frem, når de åbner netbanken. (Billede: Polfoto)

I går var der valg til Europaparlamentet, og mandag eftermiddag, når de personlige stemmer er endeligt talt op, kan de 13 nyvalgte danske repræsentanter grine hele vejen ned til banken.

De kommer nemlig til at tjene 8.020,53 euro om måneden svarende til tæt på 60.000 dejlige danske kroner før skat. Det er omtrent 10.000 kroner mere end hvad et folketingsmedlem tjener.

Efter katastrofevalg: - Løkke skal gå af
Efter katastrofevalg: - Løkke skal gå af

Oveni får medlemmerne en godtgørelse for generelle udgifter – de såkaldte blyantspenge, der skal bruges til at rejse i sit hjemland og kunne have et kontor med kontorfaciliteter i hjemlandet. Det beløb er på 4.299 euro om måneden – godt 30.000 kroner – men kan dog halveres, hvis man ikke passer sit arbejde og dukker op til møderne i parlamentet.

Desuden udbetaler parlamentet en fast diæt på 304 euro eller godt 2.000 danske kroner for hver dag, medlemmerne er til stede i officielt øjemed. De penge skal dække indkvartering og måltider. Dette beløb kan også halveres, hvis man er til stede ved for få møder.

Politiker gør sig selv til forsøgskanin: Lagde krop til kemi-forsøg
Politiker gør sig selv til forsøgskanin: Lagde krop til kemi-forsøg

Ydermere får medlemmerne dækket deres udgifter når de rejser til møder i Bruxelles og Strasbourg. De kan rejse på business class i fly og første klasse i tog.

Endelig har EU-parlamentarikerne som alle andre arbejdspladser en pensionsordning. Når de en dag fylder 63 år og ikke længere er medlem af parlamentet, kan de hvert år hæve 3,5 procent af årslønnen for hvert år, de har været valgt. Hvis man har siddet i en valgperiode på fem år og ikke genopstiller, kan man derfor, når man bliver 63, se frem til at få udbetalt i omegnen af 125.000 danske kroner årligt i resten af livet. Hvis man sidder to valgperioder vil det årlige beløb være dobbelt så højt og så fremdeles. Der er dog et loft på 70 procent af årslønnen.

Politiker udfordrer konkurrenter: Hop i vandet eller stem på mig
Politiker udfordrer konkurrenter: Hop i vandet eller stem på mig

Udover de beløb, der altså udbetales til medlemmerne, står parlamentet også for at aflønne medlemmernes personale. Det maksimale budget for medarbejdere per medlem er 21.209 euro om måneden eller knap 160.000 danske kroner.

Dertil kommer i øvrigt, at de danske parlamentsmedlemmer er blandt dem i EU, der tjener fleste penge ved siden af gerningen som politiker, skrev Ugebrevet A4 forleden.

Hvem de 13 danske medlemmer af Europaparlamentet bliver, er først helt sikkert, når de personlige stemmetal er talt endeligt op sent mandag eftermiddag. Med 56 procent af valgkredsene optalt ser det ud til, at de følgende opnår valg (sorteret efter hvem der ser ud til at få det bedste personlige valg):

Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti
Bendt Bendtsen, De Konservative
Jeppe Kofod, Socialdemokraterne
Ulla Tørnæs, Venstre
Margrete Auken, SF
Christel Schaldemose, Socialdemokraterne
Morten Helveg Petersen, De Radikale
Jens Rohde, Venstre
Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU
Ole Christensen, Socialdemokraterne
Rikke Karlsson, Dansk Folkeparti
Anders Vistisen, Dansk Folkeparti
Jørn Dohrmann, Dansk Folkeparti

Socialdemokratisk EU-håb går i flæsket på Thorning
Socialdemokratisk EU-håb går i flæsket på Thorning

Der kan dog stadig blive vendt op og ned på tingene, hvis vælgerne i de resterende valgkredse har stemt helt anderledes. Eksempelvis er der er stadig en chance for, at Venstres Morten Løkkegaard overhaler Jens Rohde, men det kræver, at han har fået et langt bedre valg end Rohde i de resterende kredse.

Mens de personlige stemmetal altså endnu ikke er endegyldigt optalt, står magtforholdet mellem partierne klart. Det ser således ud:

“Det

LÆS OGSÅ: DF bliver fordoblet - Venstre får katastrofevalg

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Kort efter hustruens død: USA's...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Tre studerende forsvandt sporløst...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx