Af Benjamin Krogh - 03/01-16 08:29

Flygtninge i Danmark går ubehandlet for traumer i 14 årFlygtninge i Danmark går ubehandlet for traumer i 14 år

Et politisk flertal vil have svar på, hvordan flygtninge kan få hurtigere hjælp til at bearbejde traumer.

storybild

ARKIVFOTO (Billede: Christensen Casper Holmenlund)

Der går i gennemsnit 14 år, før flygtninge i Danmark kommer i behandling for traumer.

Det viser et nyt forskningsprojekt ifølge Berlingske.

Ifølge læge og ph.d.-studerende Charlotte Kærgaard Sonne, der står bag projektet, er 14 år "alarmerende lang tid".

- Patienterne bliver utroligt svære at behandle, når de bærer rundt på ubehandlede traumer. Flygtningene får det værre, som årene går. Lidelserne udvikler sig til at blive kroniske, og risikoen bliver større for, at flygtningene helt melder sig ud af samfundet, siger hun til Berlingske.

Flygtninge i Danmark går ubehandlet for traumer i 14 år
Flygtninge i Danmark går ubehandlet for traumer i 14 år

Charlotte Kærgaard Sonne er tilknyttet Kompetencecenter for Transkulturel Psykiatri i Ballerup, og hun forklarer, at der er flere årsager til, at der går så lang tid, før traumatiserede flygtninge møder op på landets traumeklinikker.

Blandt andet er der barrierer i sundhedsvæsnet for flygtninge, og samtidig er psykiske problemer i flere ikke-vestlige kulturer stærkt tabuiseret.

- Det er ikke en selvfølge, at flygtninge ved, at der findes tilbud til traumeramte, og at det er den praktiserende læge, der sidder med nøglerne til resten af sundhedsvæsnet. Og når de endelig kommer til lægen, udtrykker de sig oftest om fysiske symptomer frem for psykiske. De fortæller måske, at de har ondt i maven, når de i virkeligheden har ondt i sindet, siger hun til avisen.

Projektet lander midt i en historisk stor flygtningestrøm, og allerede nu forventes op mod 45.000 flygtninge at lide af traumer i det danske samfund.

Oliefyr holder flygtninge i teltlejr varme i kulden
Oliefyr holder flygtninge i teltlejr varme i kulden

Integrationsministeriets traumeundersøgelse fra 2013 viste ellers, at flygtninges traumer påvirker integrationen negativt, da traumatiserede flygtninge har sværere ved at komme i uddannelse eller job.

På Christiansborg vil et politisk flertal uden om regeringen nu have svar på, hvordan traumatiserede flygtninge hurtigere får den nødvendige behandling.

Det drejer sig om Socialdemokraterne, De Radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og Liberal Alliance. Partierne vil gå til integrationsminister Inger Støjberg (V) med problematikken.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: ISS: Vores flygtninge er arbejdsomme og motiverede

LÆS OGSÅ: Kommentator: Løkke skærper asyltonen i nytårstale

LÆS OGSÅ: Løkke vil sende flygtninge i arbejde med trepart

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx