Af - 18/09-15 06:21

Hver femte dansker bliver trist af at gå i Zoo - her er grundenHver femte dansker bliver trist af at gå i Zoo - her er grunden

Hver femte mere trist end glad efter at have betragtet dyrene i Zoologisk Have. Mistrives dyrene i Zoo? Vi har spurgt to eksperter.

Bildstrecke im Grossformat »
Mad. - Græssende dyr, skal have mulighed for at græsse, og rovdyr, der holder af at jage, skal have mulighed for det, siger han. Frisk luft Vand - Hvis det er sociale dyr, der lever i flokke skal de have kontakt med artsfæller, siger han. Det er især husdyr, der lever i flokke. Af vilde dyr kan nævnes elefanter og giraffer. - Dyr, der bedst lever alene, skal også have mulighed for det, svarer Jan Ladewig som ét af kriterierne. Dyr der lever alene er for eksempel ræve, minke, bjørne og kattearter som tigere. Dyr, der lever alene, lever dog sammen med andre dyr, når de skal parre sig, og når moren efter fødsel lever sammen med sine unger. Behov for at jage, hvis de har det. - Ikke alle rovdyr behøver at jage. Nogle dyr har det fint med ikke at jage, hvis de i stedet får maden serveret som for eksempel løver. Men en huskat, har behov for at jage mus, selvom den får maden serveret, siger han. - Vi blander dyr af flere forskellige arter, for at de hver især får mere plads at boltre sig på. Sådan kan de også forholde sig til hinanden, siger Mads Bertelsen, dyrlæge i Zoologisk Have i København og adjungeret professor i zoologisk medicin ved Københavns Universitet. - Vi placerer fremmede dufte i anlæggene, for at stimulere dyrene. Det kan være krydderier, syltetøj og parfume. For eksempel får chimpanserne elefantlort ind i buret og bjørnene får små honningklatter rundt om i anlægget, siger Mads Bertelsen. - Vi sørger for, at vores dyr ikke bare får serveret maden, men skal kæmpe lidt for at få den. Aberne får for eksempel lagt godbidder ind i et langt rør, hvor de skal bruge en pind for at få det ud, og elefanterne skal grave gulerødder op en meter under sandet, svarer Mads Betelsen fra Københavns Zoologiske Have.

Hvad skal der til for at dyr har det godt? Det svarer professor i dyrevelfærd på Københavns Universitet, Jan Ladewig på, mens Zoologisk Have giver eksempler på, hvad de gør for, at dyrene i haven trives.

Zoologisk Have skulle gerne være en god og dejlig oplevelse for hele familien, men for nogle ender turen i haven med at gøre dem mere triste end glade.

Det siger i hvert fald hver femte adspurgte i en rundspørge, som YouGov har foretaget for metroxpress. Her svarer hver fjerde også, at de er blevet triste, fordi det har set ud som om, at dyrene mistrives.

- Vores dyr mistrives ikke, men hvis nogle af vores besøgende får det indtryk, er der jo noget, vi ikke får formidlet godt nok, siger Mads Bertelsen, dyrlæge i Zoologisk Have i København og adjungeret professor i zoologisk medicin ved Københavns Universitet.

Han forklarer, at mange tror, at dyrene er glade, bare de har store anlæg, men at det langt fra er nøglen til god dyrevelfærd.

- En søløve bliver ikke glad for at få et område på størrelse med Fyn at boltre sig på, hvis der ikke er vand. Dyret skal have mulighed for at dyrke sin naturlige adfærd. Hvis et dyr for eksempel har behov for at grave, at klatre, at dykke eller at flyve, skal anlægget give mulighed for det, siger han.

Den pointe bliver støttet op af Professor i dyrevelfærd på Københavns Universitet, Jan Ladewig:

- Fra naturens side har dyr ikke nogen decideret motivation for at bevæge sig. De bevæger sig kun, fordi de er motiveret for at finde føde, siger han.

TV: Gorilla er vild med disse iPhone-billeder
TV: Gorilla er vild med disse iPhone-billeder

Metroxpress har bedt professoren om at forholde sig til, om dyrene mistrives i Zoologisk Have - et sted, han somme tider besøger med familien:

De forhold man giver dyr i zoologiske haver og dyr i fangeskab generelt er langt fra de forhold, som dyr naturligt vil leve under. Selvom jeg ved, at man gør et stort arbejde for at skabe naturlige forhold. Der VIL være begrænsninger, og det vil være et stort problem.
Det siger han.

Elefant i Zoologisk Have føder død unge
Elefant i Zoologisk Have føder død unge

Han synes dog ikke, det er synd for dyrene i Zoologisk Have, da han påpeger, at man skal tænke på alternativet:

- Alternativet er at leve i Afrika og blive jagtet af jagere. Og så risikerer vi, at de kan uddø. Man skal jo også tænke på, at de zoologiske haver er til for at bevare de truede dyrearter.

Zoos dyr på slankekur: - Vi har haft mange fede dyr
Zoos dyr på slankekur: - Vi har haft mange fede dyr

Læs hvad Zoologisk Have blandt andet gør for at give dyrene et godt liv i toppen af artiklen.

LÆS OGSÅ: Dyrene i Zoologisk Have har dyre og besværlige madvaner

LÆS OGSÅ: Motioner dig gennem Zoo

LÆS OGSÅ: TV: Her redder hvid babytiger sin bror fra kattens værste mareridt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx