Af - 12/10-16 17:47; Opdateret: 14/10-16 09:51

Stort borgerværn patruljerer provinsby: - Vi er ikke et tæskeholdStort borgerværn patruljerer provinsby: - Vi er ikke et tæskehold

Et nyoprettet borgerværn får stor tilslutning i sjællandsk stationsby, men politiet genkender ikke problemer med kriminalitet i byen.

Bildstrecke im Grossformat »

Spørger man politiet er der ikke meget at være bange for i Dianalund. Alligevel har 129 personer nu tilsluttet sig Dianalunds Borgerværn for at skabe tryghed i byen.

Stifter af borgerværnet, Ulrik Henningsen, fortæller, at én særlig historie fik ham til at oprette den frivillige patrulje.

- Det, der fik mig op af stolen, var, at jeg hørte, at en ældre mand, der har boet her hele sit liv, ikke turde forlade sit hus, fordi han havde haft indbrud seks gange. Det må ikke ske i Danmark, siger han.

Den 44-årige vestsjællender fortæller, at borgerværnet går ture i de mørke timer for at holde øje med, om der skulle foregå kriminalitet.

Soldiers of Odin lukker ned i Danmark
Soldiers of Odin lukker ned i Danmark

- Formålet er at skabe tryghed ved, at folk har vished om, at der er nogen, der går en tur og holder øje. Vi er ikke et tæskehold, der rykker ud. Hvis vi ser nogen, der opfører sig mistænkeligt, anråber vi dem, tager kontakt og skaber en dialog. Hvis det eskalerer, ringer vi til politiet.

Ulrik Henningsen savner en landbetjent i byen, men Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kan ikke genkende, at Dianalund skulle være plaget af kriminalitet.

- Vi udfører det politiarbejde, vi skal og vil i Dianalund, og vi har ikke indtryk af, at der er problemer der. Statistikken viser et faldende antal anmeldelser og et stigende antal patruljetimer, men vi siger også til os selv, at der er nogen, der har følt sig utrygge, siger vicepolitiinspektør i lokalpolitiet i Slagelse, Allan Holm.Kender du til et borgerværn i Danmark, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Christian Hansen på cha@mx.dk.


Ulrik Henningsen er klar over, at borgerværnet kan blive opfattet som en samling mænd og kvinder, der udøver selvjustits. Men det afviser han.

- Jeg frygter, at vi bliver sat i bås med at være en selvtægtsgruppe, som kun vil gå efter en bestemt del af befolkningen. Men uanset om det er en dansk dreng eller en asylansøger, der begår noget ulovligt, skal der sættes en stopper for det, siger han.

Ifølge Allan Holm vil politiet nu indgå en dialog med borgerværnet for at forstå medlemmernes bekymringer. Vicepolitiinspektøren opfordrer til, at borgere fortrinsvist ringer til politiet i stedet for at gå vagt på egen hånd.

Odins Soldater indtager nattelivet: Vil patruljere i de danske gader
Odins Soldater indtager nattelivet: Vil patruljere i de danske gader

- Vi kan kun henstille til den sunde fornuft. Der er jo forsamlingsfrihed, og man er i sin gode ret til at oprette sådan en gruppe. Men det er politiet, der har myndigheden og midlerne til at gøre noget, hvis en situation skulle udvikle sig farligt, siger han.Kender du til et borgerværn i Danmark, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til journalist Christian Hansen på cha@mx.dk.


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx