Af - 11/09-14 20:12

Sjældent fænomen: Sådan kan du se nordlys i natSjældent fænomen: Sådan kan du se nordlys i nat

I nat er der en forholdsvist sjælden mulighed for at se det spektakulære nordlys over Danmark.

storybild

I Grønland (billedet) er nordlys noget klarere end i Danmark, da det er længere nordpå. Men det er bestemt ikke umuligt at se det herhjemme i nat, mener vagtchefen hos DMI. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

I nat har du mulighed for at se et spektakulært show af farver, der danser hen over nattehimlen, når der for en sjælden gangs skyld er nordlys over Danmark.

Men det går ikke bare at stille sig ud på altanen i sin bylejlighed på anden sal. Lysforurening i byerne vil spolere muligheden for at se det flotte lys.

Fem ting, du bør opleve i Nordsverige
Fem ting, du bør opleve i Nordsverige

- På vores breddegrader er det et forholdsvist svagt fænomen. Det bliver lidt kraftigere jo længere nordpå, man kommer, men det er absolut ikke umuligt at se det. Man skal bare ikke stå midt i en by - det er med at komme ud i naturen, hvor det er mørkt, siger vagtchef hos DMI Henning Gisselø.

Nordlys forekommer relativt sjældent i Danmark - måske en gang eller to om året - og det opstår, når lyspartikler fra solen bliver opbremset af Jordens magnetfelt. I nat når disse partikler så ned til Jorden, forklarer Henning Gisselø.

- Vi har forholdsvist klart vejr over hele landet, og der er ikke så mange skyer. Så det bliver rimeligt stjerneklart. Men til gengæld er det næsten fuldmåne, og lyset fra den kan godt genere noget, siger han.

Blæst, hagl og torden bliver efterfulgt af god dansk sensommer
Blæst, hagl og torden bliver efterfulgt af god dansk sensommer

Det bliver skyet over Bornholm i nat, så her er der nok ikke mulighed for at se nordlyset. Men for de fleste andre danskeres vedkommende, gælder det bare om at tage væk fra byerne og nyde synet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Brøndby-profil brød sammen på sit...
bt.dk
Kronprins Frederik fortæller om sin...
bt.dk
FCM er danske mestre - Brøndby...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx