25/09-13 12:59; Opdateret: 25/09-13 15:56

Mistænkt cpr-hacker skal udleveres fra SverigeMistænkt cpr-hacker skal udleveres fra Sverige

Svensk storhacker, som er mistænkt for at hacke sig ind i dansk politis registre, skal nu udleveres.

storybild

Den svenske top-hacker Gottfrid Svartholm (tv) er i dag blevet idømt et års fængsel i sagen om indtrængning i diverse edb-systemer i Sverige. Nu skal han udleveres til en lignende sag om hacking i Danmark, hvor han er mistænkt for blandt andet at have hacket sig ind i politiets kørekortregister med direkte adgang til millioner af danskeres cpr-numre. (Billede: Polfoto/AP)

Den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg er onsdag idømt er års fængsel i en ankesag om indtrængning i edb-systemer - kaldet hacking - i Sverige. Den 36-årige hacker skal nu udleveres til en sag om hacking i Danmark, skriver tv2.dk.

Svartholm er en af de to mænd, som i Danmark er mistænkt for at have trængt ind i blandt andet politiets kørekortregister og på den måde fået adgang til millioner af danskeres cpr-numre.

- Vi har allerede en fængslingskendelse og en udleveringsbegæring på den svenske mand, og der vil nu ske det, at han bliver udleveret til Danmark indenfor ganske få dage, siger politikommissær Hans Erik Raben fra Københavns Politi til tv2.dk.

LÆS OGSÅ: Svensk hacker stjal penge fra danskere

I forbindelse med efterforskningen har Københavns Politi bedt om at få Svartholm Warg, som i øvrigt er medstifter af den omdiskuterede fildelingstjeneste Pirate Bay, udleveret til Danmark, og Nacka Tingsrätt i Stockholm har tidligere bestemt, at Svartholm Warg skal udleveres.

Allerede 5. juni bestemte retten, at manden skulle varetægtsfængsles på baggrund af en nordisk arrestordre. Nu hvor den svenske sag er afsluttet, kan Svartholm udleveres.

LÆS OGSÅ: Rumænsk hacker får 15 års fængsel

Sagen i Sverige drejer sig blandt andet om indtrængning i edb-systemerne hos banken Nordea og it-virksomheden Logica, hvor Svartholm Warg i byretten er idømt to års fængsel for bedrageri og forsøg på bedrageri.

I Svea Hovrett, der svarer til den danske landsret, er Svartholm Warg kun dømt for indtrængning i Logica, og han fik derfor kun et års fængsel.

I hackersagen i Danmark er en 20-årig mand tidligere blevet varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg.

LÆS OGSÅ: Dine likes bliver solgt af hackere

Den svenske sag og den danske sag er umiddelbart forskellige. Men det var et tip fra de svenske myndigheder, som i sin tid fik politiet i Danmark til at indlede en efterforskning.

Her viste det sig, at edb-systemerne hos den offentlige it-leverandør CSC ikke var tilstrækkeligt sikret til at holde uvedkommende ude.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Babylykke: Dansk minister er blevet far
bt.dk
Populær tv-vært beskyldt for...
bt.dk
Ny type lufthavnskontrol: 18...
bt.dk
Janni om tv-program: Konflikterne er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx