Hver tredje studerende er stresset: Her er det værstHver tredje studerende er stresset: Her er det værst

En ny undersøgelse viser, at hver tredje studerende ofte eller altid er stresset.

Bildstrecke im Grossformat »

Flere end 30.000 danske studerende begynder i dag på deres nye uddannelse på et af landets universiteter, men inden de står med et endeligt eksamensbevis i hånden, vil hver tredje have oplevet stress.

Det viser en undersøgelse, som Dansk Magisterforening har foretaget blandt fagforeningens medlemmer.

Ifølge formand, Gry Reiter, er studerende med meget selvstudie i størst risiko for at få hjertebanken, spændingshovedpine og nedsat sexlyst, som er blandt de udbredte symptomer.

- Selvstudier virker stressende på de studerende, fordi de har svært ved at vurdere, hvornår de har gjort nok. De kan altid læse mere, og der er ikke en klar grænse mellem, hvornår de studerer, og hvornår de har fri. Det giver derfor også mening, at de studiesteder og studieretninger, hvor meget af undervisningen er selvstudier, har en højere andel af studerende, som oplever stress, siger hun.

Dansk Erhverv: Vi gør noget rigtigt i forhold til stress
Dansk Erhverv: Vi gør noget rigtigt i forhold til stress

På Roskilde Universitet har to ud af tre ifølge undersøgelsen stress ‘en del af tiden’ eller mere.

Og selvom uddannelseschef Maria Volf Lindhart på baggrund af en intern undersøgelse mener, at det snarere er hver sjette studerende, der oplever stress, så tages problemer alvorligt, og RUC er således ved at udpege medarbejdere, der skal fokusere på at forbedre studiemiljøet.

- Hvert semester kulminerer altid i en stressende periode, hvor de studerende skal aflevere projekt, og der er det klart, at der er meget at se til i de perioder, siger Maria Lindhart.

HK Privat: To ud af tre arbejdspladser kæmper med stress
HK Privat: To ud af tre arbejdspladser kæmper med stress

Jeg havde hele tiden en følelse af, at jeg burde læse mere

27-årige Mille Carlsen

Selv om 27-årige Mille Carlsen er glad for at studere anvendt filosofi på Aalborg Universitet, og uddannelsen er sjov og spændende, oplevede hun at blive ramt af en usikkerhed på uddannelsens første år.

“Det startede som en knugen i maven og en følelse af dårlig samvittighed i forhold til, om jeg nu gjorde det godt nok. Jeg havde hele tiden en følelse af, at jeg burde læse mere.”

En stor del af Milles uddannelse er selvstudier, og da de sociale aktiviteter, som havde været der i begyndelsen af studiet, ebbede ud, begyndte hun at føle sig ensom, og følelsen af utilstrækkelighed blev større. Til sidst gik Mille ned med stress.

“Jeg fik det værre og værre, og til sidst måtte jeg sige fra på mit studiejob, som jeg ellers var glad for, men jeg begyndte at få angstanfald, og det gjorde det svært for mig at leve et normalt liv, fordi jeg var bange for, at jeg pludselig ville bryde sammen.”

Mille fik heldigvis hjælp af sine vejledere og en god psykolog, og i dag har hun fået det meget bedre. Samtidig er fællesskabet på studiet også blevet bedre, og Mille føler sig ikke længere ensom og isoleret på samme måde som tidligere.

“Det hjælper også på tanker om, hvorvidt man gør nok, fordi man kan se, at ens medstuderende har de samme tanker, og det hjælper til at forstå, at man ikke er alene.”

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx