Af Laura Rode Nygaard - 30/05-17 20:46

Dansk festival giver 'godt råd' - men du kan blive straffet for at følge detDansk festival giver 'godt råd' - men du kan blive straffet for at følge det

I denne uge indtager den københavnske gadefestival Distortion endnu engang de centrale bydele med sine tusindvis af unge mennesker, bragende høje musik og dåseøl i lange baner.

storybild

Distortion 2016 på Nørrebro. (Billede: Sara Gangsted)

Som naturloven foreskriver, skal de lunkne bajere ud igen, og selvom der efter krav fra Københavns Kommune i år opsættes dobbelt så mange toiletter - 1200 styk - som tidligere år, kan man ikke undgå massive køer, når tusindvis af feststemte mennesker er samlet.

Politiet i shitstorm: 'Det svarer til at bede kvinder om ikke at gå i byen for at undgå voldtægt'
Politiet i shitstorm: 'Det svarer til at bede kvinder om ikke at gå i byen for at undgå voldtægt'

Det betyder, at sagesløse boligejere i København ofte må leve med en varm dunst af tis i de fem festivaldage, når gæster trodser køen og finder en kælderskakt eller port at forrette sin nødtørft i.

Et foto fra 2016 af beboeren Niels, der blev træt af folk, der tissede i hans kælderindgang, hvorfor han byggede et "tisse-værn" mod de fulde Distortion-folk

Men de kan faktisk selv gøre noget for at undgå generne, fortæller Distortions bagmænd i en såkaldt 'beboermanual' til de berørte naboer.

'Har man f.eks. en gadeport, som ofte bliver brugt som alternativt toilet under Distortion, kan man stor succes sprøjte vand den anden vej gennem tremmerne. I flere foreninger samles folk i gården og griller, mens børnene render rundt og leger vagter med vandpistoler,' skriver festivalen.

Distortion annoncerer to kæmpe fester på Rådhuspladsen
Distortion annoncerer to kæmpe fester på Rådhuspladsen

'Husk, at der altid skal være voksne til stede, og placer jer altid bag en port, hegn eller anden afdækning. Det skal være sjovt, så husk at du som voksen skal tage temperaturen på folks promiller og stoppe, mens legen stadig er god.'

Men selvom rådet umiddelbart lyder uskyldigt, så kan man faktisk blive straffet for at 'vande dem, som vander din ejendom,' siger professor i strafferet ved Københavns Universitet Trine Baumbach til TV 2 Lorry.

- Det vil være vandmængden, der afgør det. Hvis man sprøjter meget vand på folk, vil det efter omstændighederne kunne være vold, men hvis det er ganske lidt vand, vil det formentlig ikke være strafbart, vurderer hun.

Politiet opruster terrorberedskabet under Distortion
Politiet opruster terrorberedskabet under Distortion

I straffelovens paragraf 244 står der, at 'den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år'. Og i 2012 blev en mand ved Retten i Glostrup idømt fem dagbøder på i alt 1.250 kroner for at forsøge at skyde efter sin nabo med en vandpistol, skriver mediet.

Flere boligforeninger har taget egne midler i brug for at lukke af til baggårdene. Her et foto fra 2016.

Men det er ikke noget, der skræmmer holdet bag Distortion, som allerede er blevet advaret mod den problematiske beboermanual af politiet.

- Tidligere i dag har vi derfor overvejet at opdatere nabomanualen med noget i retning af: 'Vennerne fra politiet har påpeget, at man altså ikke rigtig må sprøjte vand på folk. Vi fra Distortion kan dog ikke andet end at synes, at hvis man kan finde på at tisse på døre og opgange, hvor familier bor, har man altså fortjent buksevand - hvis ikke en hel spand vand på hovedet', siger Thomas Fleurquin, direktør for Distortion, til TV 2 Lorry.

Nyt kort udstiller ALLE dine fordomme om københavnerne
Nyt kort udstiller ALLE dine fordomme om københavnerne

Han understreger, at de ikke kommer til at fjerne opfordringen, som er inspireret af boligforeninger i København, som tidligere har udstyret ungerne med vandpistoler.

Distortion begynder onsdag med gadefester på Nørrebro.

LÆS OGSÅ: Distortion måtte sige nej inden ny fest: Dj ville spille i 24 timer

LÆS OGSÅ: Skynd dig at klippe dit festivalarmbånd af

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Axelsen efter stærkt EM-comeback:...
bt.dk
Kvinde reddede to-årig dreng væk fra...
bt.dk
14-årig dreng død efter ulykke
bt.dk
16-årig dreng i kunstig koma efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx