Af - 13/01-16 22:30

Derfor suges forhænget til kroppen i badetDerfor suges forhænget til kroppen i badet

De fleste har bemærket, at forhænget klæber sig til kroppen, når man er i bad. Årsagen er ikke helt ligetil, og kræver derfor en videnskabelig forklaring.

storybild

Arkivfoto (Billede: Frank dan Hofacker)

Vi kender det allesammen. Man står i badet med rindende vand, og badeforhænget slutter sig helt ind til kroppen. Vandet slukkes, og forhænget hænger igen lodret nedad. Men hvorfor?

Fænomenet skyldes i følge Illustreret Videnskab to uafhængige faktorer; det 'faldende' vand fra bruseren skaber en hvirvelstrøm i luften, der fungerer som en luftpumpe, og hiver forhænget indad. Dette fænomen kaldes cykloneffekten, og skyldes vandets påvirkning af luften.

Dette badeforhæng skal forhindre lange bade
Dette badeforhæng skal forhindre lange bade

Den anden årsag skyldes ikke vandets direkte påvirkning af luften, men derimod temperaturen. Vandet varmer luften op, som stiger opad, og dermed skabes et undertryk i brusekabinen, der får forhænget til at trække sig yderligere ind mod den badende.

Det er den kolde luft, der får forhænget til at nærme sig. Den kolde luft forsøger at erstatte den varme luft, der stiger opad, og maser sig dermed under badeforhænget, som dermed trækker det yderligere mod dig.
Når al luften i rummet er opvarmet, vil effekten ophøre. Hvis en åben dør eller et vindue forsørger badeværelset med frisk luft, vil effekten fortsætte.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du ikke tisse i badet

LÆS OGSÅ: Derfor må du ikke bade med kontaktlinser - i udlandet

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx